У Мінкульті Польщі зробили заяву щодо демонтованого пам'ятника УПА

Читать на русском
У Міністерстві культури Польщі прокоментували демонтаж пам'ятника УПА на державному кладовищі в Грушовічах.

Демонтаж встановленого в 1994 році пам'ятника УПА на державному кладовищі в Грушовічах неподалік Перемишля в Польщі є законним.

Про це йдеться в заяві Міністерства культури Польщі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Польське радіо».

«Демонтаж незаконно встановленого пам'ятника відбувся відповідно до чинного законодавства. Рішення війта (ґміни Стубно – Ред.) ухвалено згідно із законом від 8 березня 1990 року про самоврядування ґмін. Таким чином, ця акція була проведена у відповідності до закону, хоча для деяких представників української сторони цей факт, можливо, важко прийняти, особливо напередодні відзначення річниці операції «Вісла», – йдеться в повідомленні.

У польському Мінкульті додали, що «проти пам'ятника в тій формі виступав Рада охорони пам'яті боротьби і мучеництва, з якої також встановлення пам'ятника не консультувався».

«Українській стороні – Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України – неодноразово були направлені листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам'ятника, що був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на терені Польщі пам'ятників прославляння членів УПА, які мають символічне значення і не пов'язані з місцем поховання», – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, український МЗС підготував ноту протесту Польщі через демонтаж пам'ятника УПА.

Раніше у Польщі демонтували пам'ятник УПА.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: