Дуда вирішив особисто розібратися зі знесенням меморіалу воїнам УПА

Читать на русском
Президент Польщі Дуда пообіцяв Україні особисто розглянути інцидент з демонтажем українського пам'ятника воїнам УПА в селі Грушовічі в квітні цього року.

Президент Польщі Дуда пообіцяв Україні особисто розглянути інцидент з демонтажем українського пам'ятника воїнам УПА в селі Грушовічі в квітні цього року.

Про це він сказав під час спільної телефонної розмови з Петром Порошенком у середу, під час якого український президент привітав Дуду з 226-ю річницею Конституції Речі Посполитої.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу президента.

Президент України засудив інцидент з демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовічі поблизу Перемишля 26 квітня цього року. Він наголосив на неприйнятності осквернення державних символів України та зазначив, що це вимагає реакції польського керівництва.

У відповідь Дуда пообіцяв особисто розглянути цей інцидент і дати йому належну оцінку, щоб не допустити подібних рецидивів в майбутньому.

«Зухвала провокація» навколо УПА: чому псуються відносини між Україною та ПольщеюПолітолог прокоментував руйнування польськими націоналістами пам'ятника воїнам УПА поблизу Перемишля і пояснив, якими мають бути дії України і Польщі в цій ситуації.

Було також досягнуто домовленості про координацію кроків з легалізації всіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні, з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті.

В контексті вшанування 70-х роковин операції «Вісла» Порошенко висловив надію на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тисяч українців були примусово виселені зі своїх будинків.

Порошенко запросив Главу польської держави відвідати з візитом Україну поточного року.

Також в Польщі обіцяють відновити пам'ятник УПА після розкопок.

Нагадаємо, в Мінкульті Польщі зробили заяву щодо демонтованого пам'ятника УПА.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: