Десятки тисяч людей у Варшаві підтримали антиурядовий «Марш свободи»

Читать на русском
За оцінками мерії Варшави, у маніфестації взяли участь 90 тисяч осіб, у той час як поліція нарахувала лише 12 тисяч.

Десятки тисяч людей в суботу, 6 травня, взяли участь в антиурядовому «Марші свободи» у Варшаві, організований опозиційною партією «Громадянська платформа».

Про це повідомляє кореспондент «Укрінформу», передає «Слово і Діло».

За оцінками мерії Варшави, у маніфестації взяли участь 90 тисяч осіб, у той час як поліція нарахувала лише 12 тисяч.

«Ми знаходимося тут, щоб сказати пану Качиньському, що ми не дамо відібрати свободу. Ми тут зібралися для того, щоб підтримати представників органів самоврядування, які борються за свої права, і щоб влада була ближче до народу», - заявив лідер РО Гжегож Схетина.

Схетина підкреслив, що тут зібралися ті, хто підтримує усміхнену Польщу, де немає двох сортів людей».

«Ми за незалежне правосуддя, щоб поділ влади на три гілки був недоторканним. Ми підтримуємо права жінок, поважаємо меншини», - підкреслив Схетина.

Танці на пам’ятниках: як Україні та Польщі вийти з протистояння у пошуках історичного примирення?Трагічні сторінки спільної польсько-української історії вкотре спричинили погіршення відносин між двома державами. Чи вдасться зупинити ескалацію конфлікту та які приховані загрози несуть в собі зіпсовані відносини між Польщею та Україною?

Крім політиків і прихильників РО, в марші брали участь діячі інших опозиційних партій, представники різних організацій та профспілок, мери польських міст і селищ, діячі культури і т. д.

Під час завершення маршу Схетина заявив, що польська опозиція об'єднається і виграє наступні парламентські, президентські, самоврядні вибори і вибори в Європарламент.

Раніше Президент України Петро Порошенко і Президент Польщі Анджей Дуда обговорили «дорожню карту» міждержавного примирення і створення інституції, яка вшановує позитивних героїв спільної історії.

Також Дуда пообіцяв Україні особисто розглянути інцидент з демонтажем українського пам'ятника воїнам УПА в селі Грушовичи в квітні цього року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: