Звільнений за порушення присяги суддя КСУ відновився на посаді

Читать на русском
Олександр Пасенюк звернувся до ВАСУ з позовом про визнання незаконною та скасування постанови Верховної Ради про його звільнення.

Вищий адміністративний суд задовольнив позов Олександра Пасенюка і відновив його на посаді судді Конституційного суду, скасувавши постанову Верховної Ради.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на постанову суду.

«Визнати незаконним та скасувати постанову Верховної Ради України № 1432-VIII від 05 липня 2016 року «Про звільнення судді Конституційного Суду України», - йдеться у резолютивній частині документа.

Пасенюк звернувся до ВАСУ з позовом про визнання незаконною та скасування постанови Верховної Ради про його звільнення в листопаді 2016 року.

«Позовні вимоги обґрунтовані тим, що внаслідок протиправної бездіяльності Верховної Ради України, яка полягає в нерозгляді протягом двох років заяви позивача про відставку за наявності 36-річного стажу роботи на посаді судді, було порушено його конституційне право на отримання щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці», - зазначено в постанові суду.

Нагадаємо, в ході розгляду справи суд встановив, що 23 лютого 2014 року Пасенюк подав до Верховної Ради України заяву про відставку з посади судді КСУ (до досягнення 65-річного віку). Проте парламент звільнив його у зв'язку з порушенням присяги.

Раніше Вищий адміністративний суд відмовився розглядати позов екс-генпрокурора Віктора Шокіна про відновлення його на посаді.

Також ВАСУ звільнив суддю Оболонського районного суду Києва Дмитра Камбула, призначеного для розгляду справи екс-президента Віктора Януковича.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: