Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про інклюзивну освіту

Читать на русском
Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект Закону Про внесення змін до Закону України Про освіту щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг.
фото: прес-служба Президента

Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу глави держави.

За словами Порошенка, інклюзивної освіти вимагає близько 10% українських дітей, і законопроект покликаний забезпечити продовження розвитку інклюзивної освіти в Україні.

Згідно з документом, діти з особливими потребами навчатимуться у загальноосвітніх навчальних закладах з числа тих, які розташовані ближче до місця проживання дитини та більш зручні для дитини.

Фінансувати навчання дітей з інвалідністю передбачається за рахунок субвенцій з Держбюджету місцевим бюджетам.

Крім того, законопроект вперше на законодавчому рівні визначає термін «особа з особливими освітніми потребами», «індивідуальна програма розвитку» і «корекційно-розвиваючі і психолого-педагогічні послуги».

Глава держави закликав депутатів розглянути і підтримати законопроект під час найближчих парламентських засідань разом з новим законом «Про освіту», який ВР має розглянути у другому читанні.

За словами Марини Порошенко, яка займається питаннями інклюзивності шкіл, законопроект торкнеться доль майже мільйона українських дітей.

«Саме таке навчання є основою дискримінації і залучення до освітнього процесу всіх його учасників. Діти можуть ходити в школу, а не бути закритими в чотирьох стінах, як це відбувається при індивідуальній формі навчання. Мати друзів, а не бути ізольованими від суспільства. Розвиватися і відчувати себе потрібними, а не чекати допомоги ззовні і жити самостійним і повноцінним життям», – додала вона.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Порошенко протягом зустрічі з представниками громадського руху людей з інвалідністю, підписав Указ «Про створення умов для реалізації прав людьми з інвалідністю».

У жовтні 2016 року Кабмін затвердив постанову, згідно з якою діти із затримкою психічного розвитку з вересня 2017 року навчатимуться в спеціальних або інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: