Президент підписав закон про фінансову автономію медичних закладів

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений парламентом 6 квітня закон про фінансову автономію медичних закладів, він набуває чинності з 3 травня.
Петро ПорошенкоФото: АПУ

Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою 6 квітня закон про фінансову автономію медичних закладів України.

Про це «Слово і Діло» повідомляє з посиланням на прес-службу Глави держави.

«Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я» (№ 2002-VІІІ), ухвалений Верховною Радою 6 квітня цього року, передбачає впровадження заходів із реформування системи охорони здоров’я України задля створення мережі державних та комунальних медичних закладів з достатнім рівнем самостійності для ефективного та своєчасного медичного забезпечення населення», – йдеться в тексті повідомлення.

Зазначається, що, завдяки цій законодавчій нормі, заклади охорони здоров’я отримали можливість здобути фінансову та управлінську автономію для забезпечення фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Слід наголосити на тому, що існуюча мережа державних та комунальних закладів охорони здоров’я скорочена не буде, вони залишаться в державній та комунальній власності й приватизації не підлягатимуть.

Також підписаний документ встановлює спрощений порядок реорганізації закладів охорони здоров’я із державних і комунальних закладів на казенні та комунальні некомерційні підприємства; гарантує, що кошти, не використані медичним закладом у поточному році, не будуть вилучатися й зможуть бути використані для фінансування його діяльності; регулює питання, пов’язані з договорами про медичне обслуговування населення, що будуть укладатися відповідно до спеціального порядку, затвердженого урядом.

Закон набирає чинності з дня, наступного після його публікації, та вводиться в дію за півроку з моменту набрання чинності.

Нагадаємо, 19 квітня Кабінет міністрів дозволив українським лікарям використовувати європейські протоколи лікування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: