Справа про держзраду Януковича: правовий аналіз судового процесу

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Зрозуміло, що досвіду заочного засудження у нас немає, і ми змушені були вдаватися до змін у законодавстві, у звязку з тим, що після 2014 року повинні переслідувати злочинний режим. Але нічого екстраординарного у такій формі процесу немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, аналізуючи судове засідання справи про держзраду Віктора Януковича.

«Ми не можемо чекати до тих пір, поки буде безпосередня можливість допитати Януковича у залі засідання. Більше того, його заяви, що він відчуває небезпеку і тому не в'їжджає в Україну та не може взяти участі безпосередньо у процесі, викликають питання – чому б не звернутися по допомогу до СБУ, тим більше, законодавство передбачає таку можливість», - розповідає Маляр.

Межигір'я, яке я орендував чи не орендував: топ-цитати Януковича з допиту«Слово і Дело» зібрало топ-цитат екс-президента України Віктора Януковича з його допити у відеоконференції.

За її словами, формально український суд дотримується всіх норм українського законодавства. У звязку з тим, що не було можливості безпосередньо передати Януковичу виклик до суду, повістку, про це повідомлялося так, як визначено КПК України.

«Якщо усунутися від формальностей, то адвокати, яким Янукович оплачує послуги, знають, в який момент, де буде відбуватися судове засідання. Відповідно, готуючись до цього засідання, вони не могли не спілкуватися зі своїм клієнтом для того, щоб з'ясовувати певні деталі. Тому те, що зараз вони уникають відповіді на питання, чи відомо їм, де Янукович, теж викликає багато запитань», - розмірковує експерт.

На думку Маляр, важливо те, що попри згоду з позицією прокуратури, суддя дотримується практики європейського суду і відкладає засідання для того, щоб забезпечити Януковичу можливість онлайн-звязку.

«Це приклад того, що суд намагається дотримувати міжнародних стандартів, щоб не припуститися процесуальної помилки у цій справі», - вважає фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Януковича будуть судити заочноСказано 20 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, на початку лютого суд дозволив заарештувати екс-президента України Віктора Януковича. Минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що Януковича судитимуть заочно.

Раніше «Слово і Діло» публікувало добірку цитат із допиту екс-президента-утікача в матеріалі «Межигір'я, яке я орендував чи не орендував. Топ-цитати Януковича з допиту»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: