Україна може завершити історію енерговідносин з Донбасом так, як це вже зробила з Кримом

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Зараз кроки української влади мають алогічний вигляд. Якщо йдеться про борги і пошук шляхів вирішення питання неплатежів, то можна було знайти інші методи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи заяву глави Міненерговугілля про те, що Україна відновить електропостачання в ОРЛО після сплати боргів.

«Проблема заборгованості й розрахунків з так званими «ЛНР»і «ДНР» існує з 2014 року. Чому не відключили постачання позаминулого або минулого року? Борги - цей аргумент сприймається як привід, а не як причина. Це політичне рішення, що не має відношення до економіки», - пояснює експерт.

«Нехай розрахуються і виплатять борги» - звучить дивно. Який сенс тоді вкладати кошти в перенаправлення поставок електроенергії на інші напрямки. Це, можна сказати, просто вкрадені гроші, тому що вони будуть витрачені на облаштування нових ліній електропередач, якщо це буде зроблено», - міркує Корольчук.

«Кінець світла» в «ЛНР»: складається враження, що Київ шукає спосіб віддалитися від ДонбасуНезалежний експерт пояснив, до чого призведе відключення електроенергії в ОРЛО, і розповів про альтернативні джерела світла для місцевого населення.

Ситуація безпосередньо пов'язана з виконанням Мінських угод.

«Усі ці питання: електроенергія, газ, розрахунки, гуманітарна ситуація - завжди стоять на порядку денному. Мінські домовленості - не засекречений документ, і на жаль чи ні, в президентській адміністрації вдають, що нічого не розуміють і нічого не сталося. Або ж це цілеспрямовані дії, спрямовані на продовження конфлікту», - аналізує експерт.

Подібне, за його словами відбувалося з вугіллям і блокадою. Те ж питання: чому два роки тому не блокували? З Кримом меншою мірою, але є аналогія, коли були підірвані електричні опори, а в Києві зробили вигляд, що нічого не сталося.

«Результат: як живе Крим? Крим забезпечує Росію. Побудували енергокабель, газову трубу. На цьому історія енерговідносин України з Кримом завершилася. Таке ж може відбутися і з Донбасом», - резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, сукупний борг «ДНР» і «ЛНР» за електроенергію становить 11 мільярдів гривень: «ЛНР» - 5,2 мільярда гривень, «ДНР» - 5,8 мільярда гривень. РФ висловила готовність забезпечити електроенергією ОРЛО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: