Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Клімкін обіцяє звертатися в міжнародні суди з приводу Криму

Міністр закордонних справ Павло Клімкін 8 листопада 2014 року заявив, що Україна буде повертати майно українців в Криму через міжнародні суди.
Виконано
Сказано 8 листопада 2014 р.

Джерело

  • http://nbnews.com.ua/ru/news/136185/
  • http://www.5.ua/polityka/ukraina-podala-try-pozovy-u-mizhnarodni-sudy-proty-rosii-63143.html
  • http://www.5.ua/polityka/Ukraina-napratsiuvala-chotyry-sudovykh-pozovy-proty-Rosii--Sevostianova-90074.html
  • https://comments.ua/interview/598581-pavel-petrenko-mi-prodolzhaem-poisk.html
  • https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157085703805498&set=a.10153407112890498&type=3&theater

Результат

Станом на 26 листопада 2014 року уряд України подав три позови до Європейського суду з прав людини та до міжнародного суду ООН проти Російської Федерації.

Станом на 11 серпня 2015 року Україна напрацювала чотири судових позови проти Росії. Нагадаємо, Україна подала два позови проти Росії до Євросуду з прав людини. Перший позов стосується анексії Росією українського Криму, другий – відповідальності РФ перед Україною.

25 лютого 2016 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що у 2016 році за логікою конвенції про заборону фінансування тероризму, після вже проведених двосторонніх консультацій, будуть подані позови в Арбітраж. У разі відмови Росії справу вирішуватиме Міжнародний суд. Така ж логіка буде по конвенції морського права. Позови будуть подані у 2016 році. Міністерство координує компанії, які подають позови на РФ щодо ситуації з Кримом (відео 8:24 - 10:34).

14 вересня 2016 року Україна подала позов проти РФ в міжнародний трибунал ООН з морського права. Україна ініціювала арбітражне провадження проти Російської Федерації відповідно до Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму морських зонах в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці. Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов’язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення і гарантії їх неповторення та відшкодувати Україні всі завдані Російською Федерацією збитки.

18 жовтня 2017 року міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що у першому півріччі 2017 року Мін'юст сформував правову позицію щодо окупації Криму у великій справі «Україна проти Росії», яку прийняв Європейський суд з прав людини.Також, наразі завершується підготовка пакету документів щодо подій на Донбасі для Європейського суду з прав людини.

15 травня 2019 року заступник міністра юстиції України, уповноважений уряду у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина повідомив, що Європейський суд з прав людини призначив дату слухання за скаргою України проти Росії щодо Криму, оприлюднивши фрагмент документа. Засідання Суду стосовно прийнятності заяви 20958/14 (щодо Криму) призначено на 11 вересня 2019 року.

Враховуючи наведену інформацію, а також заяви міністра закордонних справ України Клімкіна і обраного президента України Зеленського, обіцянка отримує статус «виконано».

Нагадаємо, Клімкін оголосив, що після інавгурації запропонує Зеленському звільнити його з посади голови відомства, а кандидат Зеленський обіцяв призначати «нових людей».