«Битва» в Гаазі: шанси України, тактика та наслідки для Кремля

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Судовий процес у Гаазі може допомогти Україні отримати додатковий аргумент для посилення економічних санкцій щодо Росії.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Процес на роки. Чи вдасться Україні досягти своїх цілей у Міжнародному суді в Гаазі?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Безумовно, вирок суду на користь України може стати неформальною підставою для перегляду мирного врегулювання на Донбасі в «нормандському форматі». Фактично, це ще один варіант виходу з глухого кута Мінських угод. Такий сценарій виглядає вкрай обнадійливо», – зазначив Радчук.

Позови України в суді ООН проти РФ, нагадує він, стосуються порушення норм двох міжнародних документів – Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Україна проти Росії в Гаазі: аргументи КиєваСписок звинувачень Києва щодо Москви включає фінансування тероризму, теракти, національну дискримінацію, територіальні й економічні втрати.

«Головна мета – довести провину та притягнути РФ до відповідальності. В короткостроковій перспективі – донести до суду факти порушень Росією норм міжнародних конвенцій і в стислі терміни досягти ухваленняя судом клопотання про накладення тимчасових заходів щодо РФ», – констатував політолог.

Звичайно, додав він, російська сторона наполягає, що для застосування попереджувальних заходів немає жодних підстав. До того ж, РФ спростувала всі звинувачення на свою адресу. Крім фейкових спростувань, за основу яких Кремлем були взяті пропагандистські повідомлення ЗМІ РФ, Росія намагалася будь-що-будь звинуватити українську сторону в маніпуляції фактами та політизувати судовий процес.

У Гаазі РФ обрала тактику контрзвинувачення в тому, що наслідком подій на Донбасі стало «кривавн захоплення влади в результаті перевороту», який, за версією Кремля, призвів до «громадянської війни».

«Цікаво, що в своєму позові проти Росії Україна не згадувала такі поняття, як «агресія» та «анексія», щодо своїх територій. Така тактика може сприяти тому, що процес не буде політизований, а допоможе швидше досягти результатів у вигляді задоволення клопотання про тимчасові заходи», – розповів експерт.

У Кремлі практично відразу заявили, що готові визнати вердикт суду, оскільки є учасником судового процесу. Однак реальність така, що навіть у Мін'юсті готові до затяжного сценарію на довгі роки в цьому судовому процесі.

Юридичних механізмів змусити РФ виконувати рішення суду ООН немає – для цього потрібно змінювати саму архітектуру функціонування ООН. Адже РФ є однією з 5 постійних країн-членів Радбезу ООН.

Тобто, за його словами, рішення суду матиме чисто формальні наслідки для Росії. Навіть якщо згодом суд доведе причетність вищого керівництва РФ, президента Путіна до скоєння злочинів, виконати його буде неможливо, поки в Росії не визнають міжнародні норми Римського статуту.

«Єдине, що виглядає відносно реальним – продовження економічних санкцій. Можливо, зі спробою міжнародної ізоляції держави-агресора. Ще один аспект – рішенням суду РФ можуть змусити на офіційному рівні компенсувати завдані збитки. А ось якщо цього не буде зроблено, щоб стягнути компенсацію, можуть заарештувати все майно РФ за кордоном, навіть посольства», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Процес на роки. Чи вдасться Україні досягти своїх цілей у Міжнародному суді в Гаазі?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: