Україна vs РФ: суд ООН виніс перше рішення

Читать на русском
Сьогодні суд ООН схвалив, що має право на обмежувальні заходи за позовом Україна проти Росії.

Міжнародний суд ООН в Гаазі виніс проміжне рішення у справі «Україна проти Росії», визнав за собою юрисдикцію prima facie* для розгляду даної справи.

Про це повідомляє «Європейська щоправда», передає «Слово і Діло».

Порошенко закликав притягти РФ до відповідальності в ГаазіПрезидент Петро Порошенко зазначив, що позов до Міжнародного суду ООН став першим кроком України для притягнення до відповідальності Росії за агресію в анексованому Криму і на Донбасі.

«Суд вважає, що принаймні частина аргументів України підпадають під юрисдикцію prima facie суду», – заявив голова суду Ронні Абрахам, коментуючи звинувачення України у Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

«Що стосується Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, то Україна повинна виконати ряд умов, зокрема, про попередні досудові консультації з РФ. Суд ООН визнав, що Україна виконала вимоги, виходячи з наданих записів зустрічей (України і РФ)», - сказав він.

«Представляється, що спір неможливо було вирішити за допомогою переговорів», – додав Ронні Абрахам.

Відзначимо, що в юридичних питаннях вираз prima facie відноситься до доказів, які вважаються доводять, що якась подія мала місце, і якщо вони не спростовуються, то за законом є прийнятними.

Суд ООН почала обговорювати справу «Україна проти Росії» 9 березня. Перед цим Київ озвучив свої вимоги. У Кремлі заявили, що Росія визнає рішення в Гаазі.

Раніше експерт розповів, «Слову і Ділу» про битву в Гаазі: шанси України, тактика і наслідки для Кремля.

Нагадаємо, Росія не дала ухвалити резолюцію ООН по хіматаці у Сирії.

*У юридичних питаннях вираз prima facie відноситься до доказів, які вважаються доводять, що якась подія мала місце, і якщо вони не спростовуються, то за законом є прийнятними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: