Російська мова втрачає свою популярність у країнах СНД

Читать на русском
Російська мова втрачає свою популярність в країнах СНД з політичних причин, найбільше це відчутно в Казахстані, в Україні та країнах Балтії.
Російська мова втрачає популярність в СНД

За 22 роки російська мова втратила більше позицій в країнах пострадянського простору, ніж будь-який інша мова.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «Financial Times».

Найбільше цей процес відчутний в Казахстані, де 20% людей спілкувалися вдома російською мовою в 2016 році, тоді як ще 15 років тому такого населення було 33%.

Зменшення кількості людей, які в основному говорять російською мовою, спостерігається в Україні та країнах Балтії. У 1994 році російськомовних українців було 33%, а в минулому році - вже 24%.

Експерти пояснюють такі зміни політичними причинами.

Позитивна тенденція «зросійщення» населення серед пострадянських народів спостерігається лише в Білорусі. З 1994 року кількість російськомовних білорусів збільшилася на 20%.

Михайло ПапієвНародний депутат України
Папієв пообіцяв, що за місяць виступить з парламентської трибуни румунською мовоюСказано 22 березня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Зазначимо також, що президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив уряду країни скласти графік переходу казахського алфавіту на латиницю.

8 квітня на Подолі в столиці активісти «Національного корпусу» заблокували прохід до будівлі Російського центру науки і культури, де сьогодні мав відбутися «Тотальний диктант» з російської мови.

А 6 квітня Комітет Ради схвалив у другому читанні законопроект про квоти на українську мову на ТБ.

Слід нагадати, що 3 березня 2017 року народний депутат України Ігор Лапін пообіцяв підтримати в першому читанні законопроект №5670 про державну мову. Скоро побачимо, чи виконає політик свою обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: