Комітет Ради схвалив у другому читанні законопроект про квоти на українську мову на ТБ

Читать на русском
Парламентський комітет із питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради порекомендував нардепам ухвалити у другому читанні квоти на українську мову на ТБ.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради рекомендує парламентаріям ухвалити у другому читанні та в цілому проект закону про запровадження 75% квоти на використання державної мови на телебаченні.

Члени комітету розглянули 159 поправок до законопроекту, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, враховано поправка про захист кримськотатарської мови шляхом заміни поняття «регіональні мови» на «мову корінного народу». Комітет відхилив поправки про зниження квоти української мови до 55% і 35%, внесені представниками фракції «Опозиційного блоку».

«Нам цей закон необхідно проголосувати в залі. Наше принципове і стратегічне завдання – зробити так, щоб від сьогодні телеканали весь свій продукт знімали українською. І це вже дуже важливі речі. Все, що знято до цього моменту і ще не продемонстровано в ефірі, або може бути продемонстровано повторно за рішенням телеканалу... давайте для цього дозволимо перехідний період, як виняток, заради того, щоб уже через цей час ми могли мати інший, більш україномовний інформаційний простір», – заявила глава комітету, заступник голови фракції «Народного фронту» Вікторія Сюмар.

Вона також зазначила, що останнім часом рішеннями парламенту з українського телеефіру була вилучена величезна кількість російськомовного медіапродукту, зокрема низькоякісні російськомовні серіали, і тепер, щоб створити новий якісний україномовний продукт і адаптувати, продублювати іншомовний, телеканали мають потребу в цьому перехідному періоді.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про квоти на українську мову для ТБ.

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив про ініціативу запровадити україномовні квоти для телебачення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: