«Російський слід»: навіщо силовики влаштували обшуки в АМКУ?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД
В'ячеслав Биковецьекономіст

Наразі в країні не найкраща економічна ситуація, а кількість секторів, які можна поділити, зменшується, тож стає очевидно, що конкуренція між різними владними групами впливу лише загострюватиметься.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, даючи оцінку обшуків ГПУ в Антимонопольному комітеті та тютюновій компанії «Тедіс Україна».

«Подібні обшуки — свідчення загострення тієї конкуренції, яка існує між різними гілками влади. Обшуки в АМКУ, окрім певних кадрових претензій, мають на меті й перерозподіл сфер, де у російського капіталу раніше була можливість вільно працювати», - пояснив експерт.

На його погляд, це може бути один із способів «віджати» бізнес.

«Після так званої націоналізації підприємств Донбасу з боку «Л/ДНР», яка, очевидно, була продиктована безпосередньо з Кремля, певний негласний дозвіл на роботу в Україні отримали окремі російські олігархічні групи, зокрема всім відома цигаркова монополія», - підкреслив Петренко.

Експерт пояснив, чого доб'ються чиновники, підвищивши акцизи на алкоголь і сигаретиПолітичний експерт розповів про негативні наслідки рішення підвищити акцизи на алкоголь і сигарети.

Голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець наголосив, що, враховуючи рівень хабарництва та корупції, подібні обшуки є логічними.

«До діяльність тютюнових копаній та фактору конкурентності є багато запитань. Сьогодні все наше суспільство, і бізнес зокрема, просякнуті «договорняками» та хабарництвом. Натомість правоохоронні органи багато років цього просто не хотіли помічати. Четвертий рік Україна живе з новою владою, але кардинальних реформ не відбулось. Війна та «не на часі» перетворились на відмазки, а корупція, відсутність реформ та загальний економічний стан відштовхують інвесторів більше, аніж АТО», - переконаний експерт.

Як відомо, компанія «Тедіс Україна» входить в ТОП-20 найбільших в Україні та повністю контролює ринок дистрибуції тютюнових виробів.

За словами Арсена Авакова, її «бізнес-коріння» розташоване в РФ, а сама компанія вивела туди близько 2,5 мільярдів гривень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: