Експерт пояснив, чого доб'ються чиновники, підвищивши акцизи на алкоголь і сигарети

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Ситуація з підвищенням акцизів на алкоголь і тютюнові вироби неоднозначна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, аналізуючи інформацію про те, що ВР схвалила підвищення акцизів на алкоголь і сигарети.

«З одного боку, в багатьох країнах світу ціни на алкоголь і тютюн набагато вищі, ніж в Україні. Там це робиться з тією метою, щоб, з одного боку, наповнювати Бюджет за рахунок шкідливих звичок, а з іншого – щоб сприяти більш здоровому способу життя», – пояснює Якубін.

Якщо говорити про Україну, з огляду на наші умови контролю, то, на думку експерта, підвищення акцизів призведе до ситуації, що торгівля сигаретами і алкоголем збільшить тіньовий сектор продажів.

«Збільшення акцизів призведе до того, що посилиться загальна тінізація процесу. Замість того, щоб якимось чином сприяти зменшенню цієї тінізації, збільшенню контролю за цією сферою, цей сектор стане ще більш «сірим» з точки зору отримання додаткових доходів окремих компаній, підприємців, чиновників», – вважає політолог.

Експерт розповів, чим загрожує чергове підвищення акцизу на сигаретиФінансовий аналітик поділився міркуваннями щодо рішення підвищити акциз на тютюнові вироби.

«Ті, хто буде торгувати сигаретами та алкоголем, підуть або шляхом здешевлення своєї продукції, відповідно, зменшуючи її якість, або підуть у тіньовий сектор, тим самим зберігши прибуток, але при цьому заплативши менше до Бюджету», – уточнив він.

Резюмуючи, експерт підкреслив, що успіх європейських практик після збільшення цін на ці товари пов'язаний із тим, що і заробітки там вищі, і способи контролю на іншому рівні.

«Це призведе лише до посилення корупції, а не навпаки», – підсумував Олексій Якубін.

Як відомо, ставка акцизу на алкоголь підвищується на 20%, а на тютюнові вироби – на 40%. Таким чином, ціни зростуть вже із січня 2017 року.

За приблизними оцінками аналітиків, ціна за пляшку горілки зросте на 10-12 гривень, коньяку – майже на 25 гривень, а пива – на 2 гривні. За пачку сигарет доведеться заплатити на три гривні більше.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: