У Рівному раптово зупинився «Рівнеазот»

Читать на русском
Чотири тисячі людей залишиться без роботи - в ніч на 7 березня несподівано зупинили завод «Рівнеазот», що належить Дмитру Фірташу. Нібито через несплату за газ. Але на виробництві впевнені: завод просто віджимають.

У ніч на 7 березня у Рівному несподівано зупинився завод «Рівнеазот», що належить Фірташу.

Про це повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на «Радіо Трек».

Директор ВАТ «Рівнеазот» Михайло Заблуда пояснив, що виробництво зупинили насильно. Співробітникам сказали, що завод заборгував за газ. Заблуда стверджує, що газ відключили безпідставно.

«Нас насильно зупинили. Після нашого прохання дати можливість планово зупинити завод, щоб не створювати екстрену ситуацію, нам назустріч не пішли. Примусово фактично закрили засувку, і весь завод зупинявся через блокування», - сказав керівник підприємства.

Видання «Інфоіндустрія» вже повідомляло про зниження тиску газу на ВАТ «Рівнеазот» та «Азот» (Черкаси) групи OSTCHEM Holding, що входить до складу фінансово-промислової групи «Group DF» Дмитра Фірташа.

Справи Фірташа: в чому звинувачують українського олігархаУкраїнський бізнесмен Дмитро Фірташ перебуває під слідством відразу в двох країнах – Сполучених Штатах Америки та Іспанії.

«Вчора о 17.00 тиск газу в «Рівнеазоті» та Черкаському «Азоту» різко знизився, після зниження з позначки 10 до позначки 7 бар, виробництво аміаку зупиняється автоматично. Заводи були змушені почати процедуру «гасіння» агрегатів аміаку. Це призведе до скорочення виробництва селітри в Києві до 50%, а в Черкасах до повної зупинки виробництва карбаміду», - пише видання.

Відзначають, що це, разом з припиненням виробництва селітри в Сєвєродонецьку, може привести до проблем в аграрній промисловості, яка саме зараз потребує добрив.

«Ситуація надзвичайна, оскільки в даний момент заводи відвантажують товарну продукцію, продану ще в грудні і в січні. Значна частина цього товару вже продана аграріям або трейдерам в регіонах. Україна гостро потребує селітрі і карбаміді, а імпорт фізично здійснити неможливо - не вистачить часу, адже сезон в країні вже почався», - повідомляє «Інфоіндустрія».

У владних кабінетах неформально пояснюють, що завод зупинили за наказом з Києва. І не через борги. Таких немає.

«За Фірташа взялися серйозно. «Рівнеазот» зупинився. Що це означає? - Потенційно близько 4 тисяч чоловік без роботи; - Близько 40% від усіх надходжень до бюджету Рівного під загрозою; - Каналізаційна система всього міста зав'язана на «Рівнеазот». Невідомо що далі буде, якщо завод будуть віджимати», - написав у соцмережі рівненський журналіст Максим Безека.

Нагадаємо, раніше в Відні затримали ще одну людину у справі Фірташа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: