Чому після видачі Фірташа слово Вашингтона стане вирішальним у Києві?

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Якщо Фірташа видадуть США, то не виключено, що Вашингтон посилить свій вплив на український істеблішмент.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, аналізуючи інформацію про арешт Дмитра Фірташа у Відні та дозвіл суду екстрадувати бізнесмена до США.

«Якщо США впливають на нашу політику через міжнародну фінансову та дипломатичну підтримку, то після того, як Фірташ опиниться на території Штатів, Вашингтон отримає додатковий важіль впливу, свого роду компроматну інформацію на всіх керівників політичних фракцій, які зараз є в парламенті», – розмірковує експерт.

Тому, на його думку, не виключено, що слово Вашингтона стане вирішальним у Києві як у внутрішніх, так і в зовнішніх питаннях.

Багато з тих, хто зараз при владі – в уряді, в парламенті, в АП – опинилися в скрутному становищі. Фірташ, на газовому бізнесі якого збагатився не один політик в Україні, фактично може опинитися на гачку в європейських чи американських спецслужб.

«Ті політики, які зараз при владі й залежні від Фірташа, опиняться на гачку в іноземних спецслужб. З одного боку, нарешті є варіант, що Фірташ може отримати термін ув'язнення у США чи на території ЄС. З іншого боку, частина з тих, хто при владі й залежить від Фірташа, автоматично будуть залежними від іноземних спецслужб. Таким чином, чиновники з АП, уряду чи парламенту виконуватимуть волю не народу, а спецслужб США. Частково це навіть втрата суверенітету України», – проаналізував Гліб Канєвський.

Як відомо, остаточне рішення про екстрадицію Фірташа до США має ухвалити федеральний міністр юстиції Австрії. За останніми даними, найближчими днями бізнесмен вийде під заставу.

Зазначимо, що Іспанія оголосила в міжнародний розшук українського мільярдера Дмитра Фірташа за підозрою у відмиванні великих сум грошей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: