Експерт: США не будуть вплутуватися в «Мінськ» для вирішення ситуації на Донбасі

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Європейські країни критикують загальну ситуацію, яка склалася, й те, що влада не може навести лад із торговою блокадою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи заяву АП про необхідність втручання США до мінського процесу.

«Провідним країнам ЄС абсолютно незрозуміла позиція України з приводу своїх територій. Така ситуація дає певні карти в руки РФ. Визнання «документів» ОРДЛО та «націоналізація» є тому прикладом. У цих умовах Україні потрібно якось реагувати», – відзначив Мішин.

При цьому потрібно розуміти, уточнив експерт, що «Мінськ» давно оформлений і змінюватися він не буде.

«З «Мінськом» часто виникає плутанина. Мінські угоди – це врегулювання внутрішнього конфлікту в країні. Оскільки центр і регіони не можуть домовитися у себе в країні щодо низки причин, за її межами виробляється загальна формула врегулювання конфлікту та покроковий план виконання. За угодами стежать країни-гаранти: Франція, Німеччина, РФ. Навіщо США ставати ще одним гарантом? Який сенс? Навіщо США вплутуватися в це?», – розмірковує він.

Трамп став президентом, розраховуючи на велику угоду з Путіним – екс-посол США в УкраїніЕксперт американського Brookings Institution, у минулому посол США в Україні Стівен Пайфер вважає політику Дональда Трампа непередбачуваною та не виключає «великої угоди» між США та РФ.

«З участю США це вже буде інший процес», – додав експерт.

Для розуміння загального сприйняття варто згадати дебютний виступ Трампа в Конгресі: тему України президент США обійшов узагалі.

Другий аспект, уточнив фахівець, полягає в тому, що раз на два-три роки змінюється стратегія нацбезпеки країни, яка обумовлена виключно зовнішніми чинниками.

«З початку 90-х років і до цього дня є розділи щодо РФ та України, в послідовності РФ іде першочергово, а вже потім – певний розділ щодо України. Америка три роки, навпаки, намагається дистанціюватися. Судячи з тієї політики, яку веде Трамп, навряд чи це зміниться», – резюмував Андрій Мішин.

Нагадаємо, в МЗС Німеччини висловили невдоволення виконанням Мінських угод як з боку РФ, так і України. Водночас було заявлено про те, що заміну «Мінську» не шукатимуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: