Трамп став президентом, розраховуючи на велику угоду з Путіним – екс-посол США в Україні

Читать на русском
Експерт американського Brookings Institution, у минулому посол США в Україні Стівен Пайфер вважає політику Дональда Трампа непередбачуваною та не виключає «великої угоди» між США та РФ.

Експерт американського Brookings Institution, дипломат та у минулому посол США в Україні Стівен Пайфер відзначив, що поки що зовнішньополітична лінія, обрана адміністрацією новго президента США Дональда Трампа досить традиційна. Але є одне але: завжди існує небезпека, що завтра вранці з'явиться новий твіт Трампа з іншим підходом.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Новое Время.

Як тільки Дональд Трамп став новим президентом США, зауважив експерт, фактично відразу постало питання, якою буде його політика, особливо зважаючи на передвиборчу кампанію. Однак, вже через шість тижнів з'явилися перші ознаки зміни вектора Трампа: членів та союзників НАТО представники нової адміністрації переконали в підтримці, щодо РФ висловили критичне ставлення.

«Для багатьох в Європі це радість, так і повинно бути. Але все ж не відпускає якась тривожність, оскільки ми постійно залишаємося в одному твіті від нового повороту в політиці Трампа. Під час виступу перед Конгресом 28 лютого президент висловив підтримку НАТО. Але тільки з часом ми зрозуміємо, підтримує Трамп слова віце-президента, міністра оборони та інших представників адміністрації щодо Росії та України», - вважає Пайфер.

Трамп став президентом, розраховуючи на велику угоду з Путіним. Він ніколи публічно не говорив про те, що ж вона передбачає, а в Києві припускали найгірше.

«Здається, президент сподівався, що велика угода зробить Москву партнером у боротьбі з ІД на Близькому Сході і змусить Москву відмовитися від підтримки зростаючої сили Китаю», - припускає екс-посол.

Насправді, за його словами, ні те, ні інше неможливе. Росія проводить воєнні операції в Сирії вже 18 місяців. І тільки іноді ціллю ставали війська ІД. І хоча у російсько-китайських відносинах теж є межа, Вашингтон не зможе налаштувати Москву проти Пекіна.

Експерт розповів, чому Трамп може стати антигероєм для КремляПолітичний експерт оцінив підсумки переговорів Рекса Тіллерсона із Сергієм Лавровим і пояснив, чому поки що підтримка України з боку США не є остаточною позицією.

«Так що лінія адміністрації Трампа залишається традиційною для політики США: підтримка НАТО, протистояння експансії Росії, допомога Україні (хоча, чим швидше Київ проведе реформи, тим краще).І це все, звісно, якщо залишити за дужками той факт, що завтра вранці може з'явитися абсолютно несподіваний твіт від головнокомандувача США», - підкреслив дипломат.

Нагадаємо, в Білому домі також не стали виключати, що можуть погодитися на «велику угоду» з РФ.

«Якщо дві держави можуть знайти спільні позиції з нанесення ураження «Ісламській державі», боротьбі з тероризмом, зростання економіки, то США так і зроблять», - заявили в Білому домі.

Днями раніше, в дебютному зверненні до Конгресу Трамп озвучив, що буде пріоритетним для нового курсу США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: