Експерт: у Путіна залишилося лише два варіанти, як привернути до себе увагу Трампа

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Загроза ескалації на Донбасі не те що може виникнути – вона нікуди не зникала. Не виключено, що певну роль зіграв указ президента РФ про визнання «паспортів» ОРДЛО.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, оцінюючи заяви ОБСЕ та ООН про новий ризик ескалації на Донбасі.

«Указ Путіна щодо паспортів ОРДЛО міг зіграти певну роль. Річ у тім, що документ дуже розмитий. З одного боку, він визнає легітимність тих органів, які визнають ці паспорти, не визнаючи самі утворення. З іншого боку, в указі зазначено: громадяни України. Тобто це черговий фокус Кремля, який читатиме кожен по-своєму. Якраз тут виникає питання, якою буде реакція самих бойовиків. Чи сприймуть вони це як сигнал того, що Росія їх кидає? Тоді в них залишається вихід – привернути до себе увагу. Єдиний спосіб привернути увагу – почати стріляти», – розмірковує Мельник.

Це лише одна з причин, зауважив він. Більш важливий аспект, на його думку, полягає в тому, що в Росії залишився невеликий арсенал впливу в політичних переговорах.

З набору інструментів впливу на політичні питання, в тому числі на майбутні перспективи розвитку контактів із новою адміністрацією США, залишилося два варіанти: ескалація та деескалація.

«Цим Росія в принципі й торгує як щодо України, так і щодо Сирії», – наголосив експерт.

«Росія, грубо кажучи, зараз може торгувати війною. Путін може дати команду відкрити вогонь. Потім до нього ж звернуться, щоб він припинив стрілянину. На цьому можна виторговувати для себе якісь преференції», – проаналізував Олексій Мельник.

Бої на Донбасі: які гарячі точки потрібно взяти РФПолітолог оцінив загрозу нового наступу бойовиків РФ у зоні АТО та розповів, які напрямки перебувають у зоні ризику.

В експертному колі наголошують, що поки немає жодного свідчення того, що в Кремлі збираються відмовлятися від України, й щойно РФ побачить, що противник відступає, може посилити свої дії на Донбасі.

Нагадаємо, на початку лютого в РНБО повідомили, що РФ почала активно перекидати велику кількість військової техніки, танків, реактивних систем залпового вогню до зони АТО. 21 лютого РФ відправила на Донбас 60-й «гумконвой».

В ОБСЄ вважають, що війна на Донбасі стала основним джерелом нестабільності та напруженості в Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: