Бої на Донбасі: які гарячі точки потрібно взяти РФ

Читать на русском
Антон Крутьполітолог

Малоймовірно, що РФ вирішить піти в повномасштабний наступ. Скоріш за все, обстріли триватимуть доти, доки Україну не змусять погодитися на умови «Мінська».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Антон Круть, аналізуючи ймовірність ескалації та нового наступу на Донбасі, враховуючи дані ОБСЄ про накопичення техніки по обидва боки лінії вогню.

«Нинішнє загострення під Авдіївкою почалося ще в середині грудня, коли була боротьба за «сіру зону» й більш вигідні позиції між українською армією та військами РФ. Бої вилилися зараз у те, що ми бачимо, тому що в підсумку українська армія відтіснила сепаратистів з їхніх позицій. Обстріли триватимуть, але навряд чи зараз буде щось масштабне», – розмірковує Круть.

Більше того, уточнив він, Ясинуватська розв'язка перебувала в «сірій зоні», й ще в липні-серпні були повідомлення про те, що там відбувалися локальні зіткнення, під час яких сепаратисти нападали, а українська армія їх відкидала все далі.

Ескалація на Донбасі: чому Кремль не зупиниться на Авдіївці?Політичний експерт пояснив, що провокує РФ і надалі порушувати домовленості про припинення вогню на Донбасі.

«В результаті їх так далеко відкинули від цієї розв'язки, що повернути позиції тепер важко. Тому природно, що Генштаб РФ, розуміючи стратегічну важливість цього вузла, ставить завдання його утримати», – пояснює він.

На його думку, максимум, на що здатні війська РФ з точки зору доцільності, – захоплення Ясинуватської розв'язки.

«На інших напрямках, у тому числі в Широкиному, буде «підтискання». На Маріуполь навряд чи буде наступ. Для цього поки передумов немає, хоча ситуація може змінитися», – резюмував Антон Круть.

За даними української розвідки, бойовикам в ультимативній формі наказали не упустити контроль над Ясинуватським плацдармом.

В РНБО повідомили, що Росія перекидає на Донбас велику кількість техніки та солдатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: