Кабмін затвердив порядок фінансування лікування українців за кордоном

Читать на русском
Бюджетні кошти будуть використовуватися для покриття витрат, пов'язаних із направленням громадян України на лікування за кордон за умови неможливості надання необхідної медичної допомоги закладами охорони здоров'я України.

Уряд затвердив Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для лікування громадян України за кордоном.

Документ встановлює механізм використання коштів, передбачених МОЗ у Державному бюджеті на 2017 рік за бюджетною програмою для лікування громадян України за кордоном, передає «Слово і Діло».

Бюджетні кошти будуть використовуватися для покриття витрат, пов'язаних із направленням громадян України на лікування за кордон за умови неможливості надання необхідної медичної допомоги закладами охорони здоров'я України. Направлення за кордон – це крайній захід для громадян України, захворювання яких не лікуються у вітчизняних закладах охорони здоров'я, незалежно від віку, статі, соціального походження, місця проживання та інших ознак.

Бюджетні кошти спрямовуються на лікування за кордоном громадян України і можуть включати вартість лікування, діагностики (як частини лікувального процесу), відшкодування вартості переїзду хворого, а також (за рішенням Комісії МОЗ із питань направлення на лікування за кордон) однієї особи для супроводу до місця лікування та її повернення, а також сплати банківських послуг.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік», МОЗ передбачені видатки загального фонду за бюджетною програмою для лікування громадян України за кордоном у сумі 203,95 млн грн.

За даними всеукраїнського опитування, 43% госпіталізованих за останній рік громадян змушені були позичати або продавати майно, аби покрити витрати на лікування.

Медична реформа в Україні проводиться поступово, в три етапи, повна реалізація запланована до 2020 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: