Нідерланди порахували прибутки від Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Читать на русском
Прогнозується, що голландський ВВП збільшиться на 177 мільйонів євро в результаті угоди про вільну торгівлю України з ЄС.

Економіка Нідерландів отримає позитивний, але невеликий ефект зростання внаслідок дії Угоди про зону вільної торгівлі ЄС та України. Очікується зростання на рівні 0,03% ВВП або 177 млн євро.

Про це йдеться в доповіді Дослідницького інституту SEO Economisch Onderzoek, створеного на базі факультету економіки Університету Амстердама, передає «Слово і Діло».

Безвізовий режим у 2017 році: експерт оцінив перспективи скасування віз для УкраїниПолітолог розповів про труднощі євроінтеграційних процесів та ситуацію з безвізовим режимом для України.

Нідерланди досі остаточно не ратифікували Угоду про ЗВТ між ЄС та Україною, але вона тимчасово застосовується з 1 січня 2016 року.

«Голландський експорт товарів в Україну істотно знизився в період 2012-2015 років, але зріс на 18% за 11 місяців 2016 року. При цьому відновлення обсягів експорту збігається з першим роком застосування ЗВТ на тимчасовій основі», – йдеться в доповіді.

У 2016 році голландський експорт в Україну зріс за рахунок машин та обладнання, а також рослинної продукції.

«Певною мірою зростання експорту Нідерландів протягом 2016 року, скоріш за все, відбулося за рахунок відновлення після попереднього падіння, яке відбулося під час збройного конфлікту на сході України протягом 2014-2015 років», – зазначають автори.

Асоціація Україна-ЄС: Нідерланди зареєстрували пропозицію про ратифікацію УгодиУ Другій палаті парламенту Нідерландів зареєстрований законопроект, який рекомендує ухвалити закон про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Прогнозується, що в результаті дії угоди про ЗВТ голландський експорт в Україну може збільшитися майже втричі – з 1,5 млрд євро до 4,2 млрд євро. Голландський імпорт з України, за прогнозами, майже подвоїться – з 0,7 млрд євро до 1,3 млрд євро.

Нагадаємо, нижня палата парламенту Нідерландів буде голосувати за ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом 23 лютого. Верхня палата (Сенат)голосуватиме вже після парламентських виборів у березні, під час яких обирається склад нижньої палати.

Очікується, що парламент Нідерландів зможе ратифікувати Угоду про асоціацію за два-три місяці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: