Нідерланди-Україна-ЄС: шанс на асоціацію. Оцінка експерта

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Те, що ЄС врешті-решт ухвалив і погодив щодо асоціації, є найбільш компромісним варіантом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи відносини України з ЄС і ситуацію з Угодою про асоціацію.

«У Нідерландів є певні страхи, але абсолютно безпідставні. Вони були навіяні зовнішнім впливом на референдумі», – зазначив експерт.

На його думку, голландський референдум добре показав складність і проблемність дій європейських інституцій у нинішній ситуації, в тому числі на тлі російської експансії.

«Ті механізми, які закладені в інститутах ЄС, досить тривалі, складні, й це робить ЄС вразливим до зовнішніх загроз. Референдум, при тому консультативний та умовний, є тому підтвердженням», – вважає він.

Депутат Європарламенту пояснив, чому Україна відійшла на другий план у приорітетах ЄСЗараз Європейський Союз стурбований іншими проблемами. Міграційні питання, Сирія та Brexit не дають можливості сконцентруватися на проблемах безпеки в Україні.

«З одного боку, зараз нам потрібно враховувати досить складну ситуацію всередині самого ЄС. З іншого – інтереси та вимоги українців. Був досягнутий найбільш розумний варіант. Тепер м'яч на голландському полі. Рішення залежить від парламенту Нідерландів», – пояснює Пашков.

При цьому він підкреслив, що зараз для нас це не «зелене світло», але хоча б можливість завершити процес ратифікації.

«Зараз краще просто дати час, не робити глобальної проблеми й не вважати це конфліктом України з ЄС», – проаналізував Михайло Пашков.

Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі проходить уже третє засідання ради асоціації Україна-Європейський Союз. Очікується підписання десяти угод щодо України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: