Безвізовий режим у 2017 році: експерт оцінив перспективи скасування віз для України

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Ситуація дуже непередбачувана, але 2017-й усе ж може стати роком безвізового режиму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи євроінтеграційні процеси, ситуацію з безвізовим режимом для України та посилання на те, що Франція гальмує процес.

«Через географічні, економічні та історичні зв'язки для Франції дійсно пріоритетними є країни Північної Африки. З цим доведеться боротися. Можливо, доведеться змінювати дипломатичні підходи. Вже не працювати за зразком 90-х та 2000-х років, а шукати модель, що відповідає новим викликам», – розмірковує Яблонський.

На його переконання, безвізовий режим – це складний пазл, і все залежить від дуже багатьох чинників, у тому числі й позиції США.

Безвізовий режим: ретроспектива обіцянок українських політиківОбіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Одним із перших посадовців, що пообіцяли ініціювати безвізовий режим з ЄС, був тодішній віце-прем'єр-міністр із питань Євро-2012 Борис Колесніков.

«Якою буде політика Білого дому, як буде закриватися-відкриватися ЄС, які пріоритети там будуть, чи зрозуміють вони, що близькість з Україною їм вигідніша, чи й далі коштом України виторговуватимуть преференції з РФ? Також важливими будуть вибори в низці країн ЄС», – зазначив експерт.

«Світ дуже швидко змінюється. Ще кілька років тому за певні заяви Меркель її називали фрау Ріббентроп. А зараз Меркель залишається чи не єдиним потужним гравцем, який постійно та послідовно захищає Україну в ЄС. Два роки різниці – позиції змінилися кардинально», – резюмував Василь Яблонський.

Як відомо, Європарламент минулого тижня схвалив безвізовий режим для Грузії, однак щодо України рішення відтермінували до весни-літа 2017 року.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що обіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Підбірку найцікавіших обіцянок можна подивитися в матеріалі «Безвізовий режим. Ретроспектива обіцянок українських політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: