Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень розмежування

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головна тема тижня – спроби депутатів і пов'язаних із ними бійців-добровольців блокувати переміщення вугілля через лінію розмежування окупованих територій. В іншому ж тиждень не був багатий на події: Гройсман заявив, що МВФ більше не вимагає підвищувати пенсійний вік, у Харкові дві групи добровольців з'ясовували стосунки із застосуванням зброї, а російський президент дозволив жителям окупованих його ж проксі-військами територій в'їжджати на територію РФ за «ксивами» терористів.

Блокада триває

Триває багатосерійна історія зі спробою нардепів Семенченко і Парасюка, а також груп їхніх прихильників блокувати залізничне сполучення з окупованими територіями, не пропускаючи потяги з вугіллям. Ще на минулих вихідних із ними вели безрезультатні переговори представники Донецької ОДА, переконуючи дозволити відновити постачання місцевих ТЕС. Ті не піддавалися: мовляв, скажемо «ні» будь-якій співпраці з підприємствами за лінією фронту. В результаті Міністерство палива та енергетики і держкомпанія «Укренерго» запропонували Кабміну запровадити надзвичайний стан в енергетиці: мовляв, запасу антрациту залишилося днів на 40 і скоро почнуться віялові відключення електроенергії. Кабмін запровадив. Тим часом проти блокади встигли висловитися посольство США в Україні, представництво ЄС і навіть Президент Петро Порошенко: мовляв, вона створює додаткове економічне навантаження, загрожує енергетиці та загрожує появі на Донбасі багатьох розлючених безробітних, готових податися в бойовики.

Інцидент на Чонгарі

У Міноборони готові створити кримськотатарський підрозділ морської піхотиФормування такого підрозділу буде вестися з урахуванням віросповідання і традицій особового складу.

13 лютого в Херсонській області в районі Чонгара, неподалік від лінії розмежування з окупованої Автономною республікою Крим, стався конфлікт між бійцями Збройних сил України та озброєними кримськотатарськими добровольцями. Обидві сторони звинуватили одна одну в провокації й перешкодах у службі. У підсумку, втім, конфлікт швидко був вичерпаний, а глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поскаржився, що подібних конфліктів вдалося б уникнути, якби кримські загони нормально інтегрували до структури ЗСУ або Нацгвардії. У свою чергу, міністр оборони України Степан Полторак пообіцяв: скоро інтегрують.

Комуніст-утікач отримав громадянство

Громадянство України отримали одразу два колишніх депутата Держдуми Російської Федерації: екс-комуніст Денис Вороненков та його дружина, колишня єдинороска Марія Максакова. Сам факт викликав хвилю обурення в українських соціальних мережах: мовляв, як і за які заслуги? Згодом з'ясувалося, що Вороненков скористався правом крові: у нього українське походження й відмовити йому не можна було по закону. Все одно прозвучало непереконливо: багато хто, маючи таке ж право, витрачають на його реалізацію роки, а цей відразу набув права. А тут ще й пригадали, як Вороненков підтримував окупацію Криму...

Можливо, ситуація пояснюється тим, що Вороненков виявив готовність співпрацювати з українським правосуддям у справі Януковича. А, може бути, що й з інших питань. Але все одно не ясно: а що, посвідки на проживання не вистачило б?

Пенсійний вік не підніматимуть

17 січня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Україна передомовилася з Міжнародним валютним фондом. І той готовий кредитувати Україну навіть без підвищення пенсійного віку.

Два роки Мінським угодам: чи можливий новий мирний план?Минуло 2 роки з дня підписання «Мінська-2», однак жодного поступу в реалізації миру на Донбасі так і не відбулося. Чи існують альтернативи мирному плану та чи варто очікувати підписання нової угоди?

З одного боку, багато хто порадіє з такої новини. З іншого – нинішня українська пенсійна система за визначенням не може працювати ефективно: кількість пенсіонерів уже відчутно перевершила кількість працездатного населення. На жаль, у Пенсійному фонді так чи інакше будуть великі дірки.

Стрілянина в Харкові

У ніч із 17 на 18 лютого в Харкові відбулася перестрілка між двома групами озброєних людей. Першими були бійці «Східного корпусу» – організації бійців-добровольців, пов'язаних із Національним корпусом «Азов». Другими ж – за однією версією, чинні, за іншою, вже колишні бійці батальйону «Донбас». За попередніми, але ще достатньо не підтвердженими, даними, сутичка сталася через незгоду з питань блокади окупованих територій, що перейшло в приватні сварки. Один із бійців «Східного корпусу» був важко поранений і своєчасно госпіталізований. Поліція затримала дев'ятьох учасників перестрілки.

Росія визнала «паспорти» терористів

Уже 18 лютого стало відомо, що Володимир Путін підписав указ про визнання держорганами РФ «документів», які видаються терористами на окупованих територіях Донбасу. Правда, при цьому в самому тексті указу ці території описуються, як українські, а посилається документ на гуманітарні аспекти.

Реакція України була негайною: за словами Петра Порошенка, це визнання - ще один доказ окупації Росією українських територій. І показово, що Путін підписав цей документ якраз під час проведення Мюнхенської міжнародної конференції з безпеки.

З іншого боку, навряд чи в цьому кроці можна бачити підготовку до швидкого переходу агресії на новий етап. Тоді б, навпаки, поширювалися російські паспорти. Так Росія лише де-факто визнала можливість терористів безперешкодно виїхати на її територію. Що ж, якщо поглянути з цього боку, то і в Україні мало хто заперечуватиме.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: