Розширення блокади Донбасу та енергетичний колапс. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Протягом тижня, що минає, подій, вартих гарячого обговорення в українському політикумі не бракувало. По-перше, це торгова блокада окупованої частини Донбасу, яка триває вже давно, однак лише зараз вийшла на перші шпальти вітчизняної преси. Як результат, у країні вдруге за останні кілька років запроваджений режим надзвичайного стану в енергетиці. Поки про можливі віялові відключення як один із заходів економії лише говорять, однак передчуття чергового «затягування пасків» у розпал опалювального сезону вже починає бентежити українців. На цьому тлі не загубився й конфлікт Юлії Тимошенко й Володимира Гройсмана, в результаті якого перша до звання «вічної опозиціонерки» додала почесний титул «мами української корупції».

Топ-3 невиконаних обіцянок

Теплові лічильники від Зубка

«Ми забезпечимо 80-відсотковий побудинковий облік спожитих послуг вже в 2016 році. Це той необхідний мінімум завдань, який маємо виконати цього року, щоб реформа енергоефективності стала відчутною», – заявляв у травні 2016 року віце-прем’єр-міністр-міністр регіонального розвитку й будівництва Геннадій Зубко. Проте станом на кінець 2016 року кількість будинків, обладнаних лічильниками тепла, становила всього 66,75%. Як повідомив директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіонбуду Дмитро Корчак, крайнім строком завершення встановлення побудинкових лічильників тепла по країні є 2018 рік.

НАБУ – Неефективне антикорупційне бюро України?

В ефективності головного антикорупційного органу країни засумнівався було народний депутат Сергій Каплін, який 25 вересня минулого року заявив, що вимагатиме створення спільної спеціальної групи парламенту та громадськості з розслідування результатів роботи НАБУ, вивчення доцільності його подальшого фінансування і необхідності зміни керівництва агентства. Однак коли 10 лютого «Слово і Діло» перевірило, як виконує обіцянку нардеп, з’ясувалося, що за ці півроку жодної законодавчої ініціативи щодо створення спеціальної групи в парламенті для розслідування результатів роботи НАБУ Каплін не зареєстрував.

Ремонт доріг по-тернопільски

Лише п’яту частину дороги Тернопіль-Львів вдалося відремонтувати автодорівцям, попри обіцянку губернатора Тернопільської області Степана Барни. 18 січня він заявив, що ремонт дорожнього покриття на трасі буде завершений до кінця 2016 року. 21 лютого роботи були розпочаті, однак за весь рік вдалося відремонтувати лише 20% шляху. Самі дорожники виправдовуються тим, що спочатку проводити роботи їм заважали перебої з фінансуванням, а потім – погода. Передбачається, що ремонтні роботи буде відновлено, як тільки дозволять погодні умови.

Топ-3 виконаних обіцянок

Внутрішня гігієна в лавах ГПУ

30 травня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що при його відомстві буде створена Генеральна інспекція внутрішніх розслідувань та безпеки за взірцем Генінспекції Департаменту юстиції США. 8 серпня минулого року Луценко підписав указ про її створення, а 15 лютого заявив, що орган запрацював ще наприкінці 2016 року. За результатами відкритого конкурсу його головою обраний Володимир Уваров і призначені 73 працівники.

Зразкова декларація від Соболєва

3 листопада минулого року народний депутат від фракції «Самопомочі» Єгор Соболєв за прикладом свого колеги Вячеслава Константіновського вирішив перевірити власні статки за допомогою податківців. І пообіцяв опублікувати дані про свої доходи за 10 років. Замість цього, він виніс на публіку статки не лише свої, а і своєї родини.

Оксюморон від Рабіновича

«Опоблоківець» Вадим Рабінович, який, відповідно до статистики «Слова і Діла», не виконує кожну третю свою обіцянку, подав до Верховної Ради законопроект про кримінальну відповідальність за невиконання політиками передвиборчих обіцянок. Більше того, цим самим він виконав власну обіцянку! Її аналітики порталу зареєстрували 1 лютого. Проект закону отримав номер 6078 і носить назву «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за невиконання Президентом України, народними депутатами України, депутатами місцевих рад, сільськими, селищними, міськими головами передвиборної програми».

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Ціна на газ більше не зростатиме

Таку обіцянку дав прем’єр-міністр Володимир Гройсман, спростовуючи чутки про те, що тариф на газ для населення може підскочити ще на 40%. «Ті, хто заявляють про можливе зростання цін на 40% – повинні або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення», – прокоментував ситуацію у звичній для себе манері голова уряду.

Кінець дитсадківському безладу

Друга важлива обіцянка, озвучена цього тижня, також належить Володимиру Гройсману. Її особливо оцінять молоді батьки: 14 лютого прем’єр заявив, що за 3 роки в Україні зникнуть легендарні черги до дошкільних навчальних закладів.

Блокада по всіх фронтах

Того ж дня прозвучали й дві обіцянки нардепів-облич торгової блокади окупованого Донбасу Семена Семенченка та Володимира Парасюка. Перший заявив, що найближчим часом розпочнеться блокування залізничних перевезень між Україною та Росією, а другий пообіцяв створити мобільні пости на дорогах для блокування автомобільної контрабанди з окупованих територій.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: