Проблема Донбасу: «договорняки» з Трампом щодо санкцій та можливості для України

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Якщо кадрово адміністрація Трампа укомплектована, то щодо подальшої зовнішньої політики в них різне бачення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, аналізуючи заяву американського сенатора про збільшення конфронтації між Дональдом Трампом та Конгресом з приводу РФ.

«З одного боку, адміністрація Трампа схильна провести зустріч та спробувати встановити діалог. Це пов'язано з тим, що конкурентом США виступає економічно могутній Китай. Трампу знадобиться сильний союзник у протистоянні Китаю. Таким союзником може стати РФ», – розмірковує Мокан.

Є й інша сторона медалі, уточнив експерт. Не лише Сенат, Конгрес та представники істеблішменту США засуджують агресію РФ. Це позиція цивілізованого світу.

Трамп опинився в ситуації, коли реалізовувати свою зовнішню політику самостійно, зокрема щодо РФ, він не зможе ані юридично, оскільки доведеться ухвалювати це на законодавчому рівні, ані практично, тому що є чітка позиція Конгресу.

«Наразі говорити про прямий конфлікт зарано. Скоріш за все, протиріччя завершаться розумним компромісом на користь збереження санкцій. Пом'якшення може відбутися лише в разі, якщо РФ дасть гарантії та згоду на поступки в світових конфліктах: Сирія, ІДІЛ, частково Україна. Хоча зараз Донбас не є пріоритетом для Трампа», – вважає політолог.

На його переконання, остаточно сформована позиція Трампа щодо Криму, але поки не щодо Донбасу.

Експерт розповів, яких обмежень з боку США побоюються в КремліПолітолог оцінив санкційну політику щодо РФ та розповів за якої умови можуть скасувати обмеження.

«Багато залежатиме від нашої активності. Всередині країни на Трампа тиснуть Конгрес і Сенат, а за межами – низка європейських лідерів, зокрема Меркель. Тому більше шансів, що тиск на РФ продовжуватиметься», – припускає експерт.

Безумовно, додав він, спроби домовитися за спиною України є, але вже було два сигнали, прямо та опосередковано через Меркель, про те, що «договорняки» не пройдуть.

«Зараз прогалина лише в тому, що ми не намагаємося нав'язувати свій порядок дорожньої карти щодо «Мінська». Ми не чуємо наших позицій, не лобіюємо їх в Європі. Ситуація може змінитися після зустрічі Порошенка з Трампом. Важливо, щоб вона відбулася до зустрічі з Путіним, тому що позиція США поки формується», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Нагадаємо, в США розгорівся скандал через радника Дональда Трампа Майкла Флінна, який вів переговори з послом РФ щодо зняття санкцій. Президент США підписав указ про його звільнення.

Сам Трамп в інтерв'ю газеті Times заявив, що допускає можливість зняття санкцій з РФ в обмін на угоду про скорочення ядерних озброєнь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: