Луценко перевірить НКРЕКП на предмет махінацій із тарифами

Читать на русском
Луценко розбереться, як НКРЕКП формує тариф на вугілля та чи застосовується при цьому так звана формула Роттердам+.

ГПУ має розібратися, як Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, формує тариф на вугілля та чи застосовується при цьому так звана формула «Роттердам+».

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на нараді про стан виконання органами прокуратури в 2016 році покладених на них функцій і завдань, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Аналогічна річ із формуванням тарифу на вугілля на місцях і в центрі. До НКРЕКП. Відповідно до інформаційного повідомлення керівництва Кабінету міністрів, формула НКРЕКП не діє. Відповідно до неї, ціна вугілля була би близько 3 тисяч гривень, зараз є, за їхніми заявами, 1500 гривень. Тому в мене питання: як сформовані ці 1500? Чи перевіряла НКРЕКП обґрунтованість собівартості й рентабельності монополістів, які постачають вугілля на українські станції? Чи контролює подальшу дію цих тарифів уповноважений на це орган – НКРЕКП? Це завдання на цей рік для центрального апарату й на місцях», – заявив Луценко.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що «радикали» звернуться до суду, якщо НКРЕКП не скасує формулу ціноутворення «Роттердам+»Сказано 21 листопада 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як відомо, в квітні 2016 року НКРЕКП затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на основі ціни індекс API 2, що формується в результаті торгів на біржі в Роттердамі (Нідерланди), разом із вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок – так звану формулу «Роттердам плюс транспорт» («Роттердам+»).

10 лютого 2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що ціна українського вугілля становить 1730 грн за тонну, що вдвічі менше за ціну, яка утворилася б за формулою «Роттердам+». За його словами, на сьогодні в оптову ціну електроенергії не закладена ціна вугілля за формулою «Роттердам+». Про те, що формула «Роттердам+» не застосовується, заявив і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

13 лютого народні депутати почали обговорювати постанову про політичну недовіру НКРЕКП і пропонують скоротити термін проведення ротації чинних членів комісії з 18 до 6 місяців.

Раніше НКРЕКП збільшила тарифи на теплову енергію для непобутових споживачів і бюджетних організацій у середньому на 21,7%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: