Україна може відмовитися від вугілля з ОРДЛО в будь-який момент – Насалик

Читать на русском
У разі відмови від вугілля з окупованого Донбасу доведеться знайти 15 мільярдів додаткових коштів на його закупівлю з інших джерел.

В Україні є достатньо ресурсів для того, щоб відмовитися від вугілля антрацитної групи, яке надходить з окупованої частини Донбасу, в разі ухвалення відповідного політичного рішення.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1», передає «Слово і Діло».

«Якщо буде ухвалено політичне рішення, й на рівні держави скажуть, що блокуємо, й більше не йде обмін товарами, в Україні достатньо ресурсів для того, щоб вийти повністю без антрацитовой групи», – повідомив міністр.

Однак він зазначив, що в разі відмови доведеться знайти 15 мільярдів додаткових коштів.

Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого ДонбасуВтрата центрального Донбасу призвела до дефіциту в Україні вугілля антрацитної групи, марок «А» і «Т». Це актуалізувало в суспільстві питання диверсифікації поставок і загального підвищення ефективності енергетичної галузі країни.

«Треба зрозуміти відразу, це 15 мільярдів додаткових коштів, і ми маємо зрозуміти, що ці 15 мільярдів ... за чий рахунок бал буде», – сказав Насалик.

За словами міністра, ці 15 млрд ляжуть на плечі економіки й споживачів.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що Україна не збирається відмовлятися від вугілля з окупованого Донбасу.

Україна вивозить до 9 мільйонів тонн вугілля на рік з окупованого Донбасу для потреб теплоелектростанцій на вільних територіях країни.

«Слово і Діло» зафіксувало 27 обіцянок міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, 2 з яких він виконав. Коефіцієнт його відповідальності – 7%. Із повним переліком обіцянок міністра можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: