Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова "Радикальної партії Олега Ляшка"

Ляшко заявив, що «радикали» звернуться до суду, якщо НКРЕКП не скасує формулу ціноутворення «Роттердам+»

21 листопада 2016 року народний депутат України Олег Ляшко заявив, що «Радикальна партія» подасть позов проти Нацкомісії з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, якщо її керівництво не скасує постанову, якою було впроваджено формулу ціноутворення на вугілля для потреб енергетики «Роттердам+». За словами парламентарія, це корупційна схема, за рахунок якої відбувається необґрунтоване збільшення вартості тарифів на електроенергію для громадян. Додамо, що 5 вересня 2016 року колишній член НКРЕКП Андрій Герус вже звернувся до Київського окружного адмінсуду з аналогічним позовом. Перший розгляд справи призначено на 1 грудня цього року. Нагадаємо, що в квітні 2016 року НКРЕКП затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. За словами керівника регулятора Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля формуватиметься на основі ціни за результатами торгів на біржі в Роттердамі та вартості його транспортування на внутрішній ринок. За інформацією активістів, які взимку 2017 року заблокували залізничне транспортне сполучення з окупованими територіями Донбасу, схему «Роттердам+» з ціною 1700 грн за тонну застосовували до вугілля з ОРДЛО, яке насправді коштувало в 3 рази дешевше. У результаті такої переплати відбулося необґрунтоване підвищення ціни на електроенергію.
Не виконано
Сказано 21 листопада 2016 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/O.Liashko/posts/1143822342353028
  • http://pravo.ligazakon.ua/document/view/RE28558?edition=2016_03_03
  • http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/61165094
  • http://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/3615486-sud-otkazalsya-otmenit-formulu-tseny-uglya-rotterdam.htm
  • http://www.liashko.ua/news/general/3084-lyashko-nkrekp-diye-v-interesah-lovochkina-firtasha-i-bojka
  • https://www.facebook.com/vik.chumak/posts/1275420569193831
  • https://politeka.net/ua/410198-postavki-uglya-iz-ordlo-akhmetov-zarabotal-milliardy/
  • https://www.youtube.com/watch?v=2o3lzbXGTb4

Результат

28 лютого 2017 року Апеляційний адмінсуд Києва визнав правомірним формування тарифів на вугілля за схемою «Роттердам+». Андрій Герус, який був позивачем у цій справі, зазначив, що оскаржуватиме рішення у касаційній інстанції.

24 березня 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем службовими особами НКРЕКП через формулу «Роттердам+».

9 червня 2017 року Олег Ляшко заявив, що підстав для того, щоб позиватись до суду через тарифи на електроенергію, немає. Однак зауважив, що будь-які тарифи — це корупційні схеми (час:10:07).

ВИСНОВОК: «радикали» не подали позов проти Нацкомісії з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг попри те, що її керівництво досі не скасувало постанову, якою було впроваджено формулу ціноутворення на вугілля для потреб енергетики «Роттердам+».