Продовження блокади Донбасу призведе до віялових відключень електроенергії в Україні – Насалик

Читать на русском
Продовження блокади поставок товарів, зокрема антрацитового вугілля, з непідконтрольної частини Донбасу призведе до віялових відключень електроенергії в Україні.

Продовження блокади поставок товарів, зокрема антрацитового вугілля, з непідконтрольною частини Донбасу призведе до віялових відключень електроенергії в Україні, а також удвічі підвищить ціну на вугілля.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, передає «Слово і Діло».

Блокада окупованого Донбасу: друга спроба?«Слово і Діло» вирішило провести паралелі між блокадою окупованого Донбасу та анексованого півострова Крим.

«На сьогодні блокування переходів, безсумнівно, викличе відключення в нашій державі, й це стресова ситуація для об'єднаної енергосистеми. З іншого боку – вдвічі підвищить ціну на вугілля», – сказав Насалик.

Крім того, міністр нагадав, що ухвалені в 2014 році нормативно-правові акти регламентували переміщення товарів антрацитної групи з неконтрольованої території, й підкреслив, що Україна не має кореспондентських рахунків на цих територіях. Він зазначив, що питання блокади поставок вугілля з непідконтрольних територій є політичним.

«Ми маємо усвідомити, що повна блокада призведе до того, що шахтарі ці не отримають заробітну плату», – сказав Насалик, припустивши при цьому, що залишившись без заробітної плати, місцеві шахтарі можуть поповнити лави бойовиків.

«Це питання політичного рішення, яке може ухвалити лише Верховна Рада України. Махновщини бути не повинно. Якщо ви ухвалите рішення про повну блокаду, то цю блокаду мають проводити не добровольці, а Служба безпеки України та інші силові структури. Але ви тоді маєте взяти на себе відповідальність», – сказав міністр.

Раніше експерт розповів «Слову і Діло» про торгову блокаду Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: