Депутати почали обговорювати постанову про політичну недовіру НКРЕКП

Читать на русском
Нинішній склад Національного незалежного регулятора НКРЕКП за фактом є залежним і не ухвалює самостійних рішень.

Народні депутати почали обговорювати постанову про політичну недовіру НКРЕКП і пропонують скоротити термін проведення ротації чинних членів комісії з 18 до 6 місяців.

«Серед народних депутатів почалося обговорення постанови про політичну недовіру всьому чинному складу НКРЕ. І про законодавчу заборону, модними словами, люстрацію, всім чинним членам регулятора брати участь у новому конкурсі, згідно з новим законом, який набув чинності. Тож боротьба за професійного, прозорого й по-державному мудрого незалежного регулятора лише починається. Так само, як і боротьба за нову, сучасну, високоінноваційну та екологічно чисту українську енергетику», – зазначає керівник комітету ПЕК Олександр Домбровський на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Інші депутати також відзначили, що нинішній склад національного незалежного регулятора за фактом є залежним і не ухвалює самостійних рішень. «НКРЕКП – це колегіальний орган, але в них повна синхронізація. Люди, які мали честь і гідність висловлювати окрему думку, вже давно пішли звідти», – заявив депутат від «Батьківщини» Олексій Рябчин.

Також через невиважені та антинаціональні рішення регулятора депутати блокували ухвалення стратегічно важливого закону «Про ринок електричної енергії» (№ № 4493). Відповідне реформування галузі є необхідною умовою для вступу до ЄС, чого вже довгий час очікує від України Європейське енергетичне співтовариство.

Експерт пояснив, чому в Україні доведеться постійно підвищувати тариф на електроенергіюЗастосування формули «Роттердам+», за якою рахується ціна вугілля в тарифі для українських ТЕС, призведе до постійного підвищення тарифів через розворот цін на вугілля на світових ринках у бік підвищення.

«Останній рік я особисто дуже активно працював над доопрацюванням законопроекту про ринок електроенергії. Були проведені десятки робочих зустрічей, круглих столів, експертних обговорень. У вересні закон був ухвалеий у першому читанні ... Однак успішна реформа передбачає якісне й збалансоване вторинне законодавство та правильну імплементацію закону. А це вже відповідальність НКРЕКП та інших інститутів. На жаль, у сьогоднішній ситуації немає ані краплі довіри, що НКРЕКП професійно та об'єктивно зробить свою роботу. А без цього правильного результату не буде», – заявив на своїй сторінці в Facebook нардеп від «Самопомочі» Лев Підлісецький.

Як заявляли в НКРЕКП, ціна електроенергії може бути піднята ще на 60% для населення.

Зараз тариф для населення становить 71,4 коп./кВт⋅год при споживанні до 100 кВт⋅год на місяць, 1,29 грн/кВт⋅год (від 100 до 600 кВт⋅год), а при рівні споживання більш ніж 600 кВт⋅год тариф становить 1,638 грн/кВт⋅год.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: