Блекаут та режим НС: наслідки продовження блокади Донбасу

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Хто б не був винен у тому, що відбувається, проблема в тому, що споживачі першими «потраплять під роздачу», починаючи від віялових відключень та закінчуючи можливим блекаутом.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, аналізуючи продовження торгової блокади та її наслідки для енергосистеми України.

«Розпочнеться з віялових відключень. Одним днем нічого не станеться. Заощаджуватимуть ресурс, будуть обмежувати виробництво на ТЕЦ й, відповідно, поставки споживачам для того, щоб зберегти ресурс, як можна довше й дефіцит виник, як можна пізніше. Якийсь період часу, умовно кажучи, до місяця, можна протягнути в таких умовах. Звісно, в нуль палити вугілля ніхто не буде. Систему спробують утримувати, й головне, щоб вона не розвалилася й усі станції працювали на одній частоті», – розповідає Землянський.

Коли на ТЕЦ почне закінчуватися вугілля, навіть з урахуванням усіх заходів – віялових відключень та заощадження ресурсів, – виникне загроза розвалу енергосистеми та відключення регіонів.

«На складах зазвичай є місячний запас. Бити на сполох починають тоді, коли цей запас не поповнюють. Склади мають триматися на рівні десь 1,8 мільйона тонн. Це резерв, який має бути. Зараз склад перестав поповнюватися, робота – в мінус, склади зменшуються. Якщо поставок не буде, а блокада триватиме, зниження складів протягом місяця зійде до мінімуму, то нам просто скажуть, що палити більше нічого», – пояснює енергетик.

Міненерго ініціює запровадження надзвичайних заходів на енергоринкуАнтикризовий Енергетичний штаб запропонував Кабміну запровадити режим надзвичайної ситуації в енергетиці, ініціювати який має Міністерство енергетики.

В такому разі, припустив він, з'явиться варіант включення газомазутних блоків для підтримки системи. Такий сценарій може виникнути за тиждень-два.

«Почнемо палити газ і стане ще веселіше, тому що газу в нас не так багато. Коли закачували його до сховищ, то не розраховували, що його використовуватимуть для виробництва електроенергії», – констатував експерт.

Більше того, в цій ситуації, уточнив він, будь-який імпорт з РФ буде альтернативою тому, що відбувається.

Всі ці дії спрямовані на те, щоб Україна «підсіла» на російський імпорт. Все те, що ми привеземо з-за кордону, приїде дуже пізно, коли вже буде не потрібно.

«Технологічно нас рятує лише імпорт з РФ. Більше того, в разі блекауту прикурити наші ТЕЦ і АЕС ми зможемо лише енергосистемою РФ. Так було передбачено з часів Радянського Союзу», – зазначив експерт.

На його переконання, вихід із ситуації, хто б що не говорив, лише один – закінчити війну й повернути території до складу України.

«Потрібно бути готовим домовлятися з ким завгодно, але перестати вбивати, роззброїти людей і повернути Донбас. Адже це все є нічим іншим, як ескалацією ситуації навколо Донбасу. Навіщо це робиться, змогли б відповісти наші депутати-комбати», – резюмував Валентин Землянський.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що альтернативи вугіллю з Донбасу немає, а перехід на газ призведе до ще одного підвищення цін на опалення або електроенергію. В Міненерговугілля попередили про віялові відключення. Раніше «Слово і Діло» повідомляло, в яких областях України можуть відключити світло.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: