Сценарій для Донбасу: поганий мир чи війна без кінця

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Навряд чи вбивство «символів» сепаратистського руху «ДНР-ЛНР» на кшталт «Гіві», «Мотороли» чи низки інших персонажів можна вважати випадковістю. Скоріше йдеться про смерть пішаків у великій геополітичній грі.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Метастази миру. Чи варто шукати подвійне дно в знищенні ватажків сепаратистів?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«В ході ліквідації сепаратистів Україні перш за все важливо враховувати загальну картину та ситуацію, яка складається. По-перше, такі інциденти відбуваються на тлі ескалації на Донбасі, симптоматичних заяв як з боку європейських лідерів, так і Кремля. По-друге, дуже помітна «мовчанка» української влади з приводу вирішення конфлікту на Донбасі», – констатував Радчук.

На думку експерта, «Гіві» та «Моторола» – не просто пішаки РФ, але й чергові ланки в процесі зачищення найбільш одіозних польових командирів сепаратистських утворень «ДНР-ЛНР».

«Попрощалися з життям «польові командири», «отамани», «ополченці», «козаки», а по суті – керівники різних професійних ОЗГ: Мозговий, Дрьомов, Бєднов («Бетмен»), Болотов, Жилін та інші вбивці», – нагадав політолог.

«Версій кілька. Можливо, Кремль навмисно «зачищає» бойове крило сепаратистського руху, щоб виключити протиріччя в керівництві псевдореспублік. Другий варіант – втрата зацікавленості РФ у підтримці псевдореспублік», – припускає Олександр Радчук.

З огляду на останні подробиці, які поширюють ЗМІ про переговорів щодо Донбасу, не виключена версія, що Москва готова обговорювати заміну Захарченка та Плотницького на інших, більш компромісних та узгоджених із партнерами по «нормандського формату» фігур.

Навряд чи «сепаромор» був би можливим без участі самого Кремля та безпосередньо ФСБ. Більше того, в Москві навіть готові піти на більше й уже натякають на можливість замінити нинішніх «очільників» «ДНР-ЛНР» Захарченка та Плотницького.

«Такі зміни вимагатимуть поступок з боку Києва, які навряд чи будуть позитивно сприйняті в українському суспільстві. Фактично, йдеться про перехід окупованих частин Донбасу на утримання з нашого Бюджету, при цьому без збереження контролю над кордоном та остаточного виведення військ РФ. Подальший план, за задумом Кремля, передбачає оголошення амністії не таким одіозним сепаратистам і проведення місцевих виборів», – розповідає політолог.

Бої на Донбасі: які гарячі точки потрібно взяти РФПолітолог оцінив загрозу нового наступу бойовиків РФ у зоні АТО та розповів, які напрямки перебувають у зоні ризику.

Виходячи з цього, виглядає так, що вбивства бойовиків – це не просто крок назустріч українській стороні, а й зняття ще однієї перешкоди на шляху до виконання Києвом чергового пункту Мінських угод.

«Водночас такими кроками РФ запускає «мирні метастази» на решту територій України. Адже навіть у разі встановлення контролю над окупованими територіями Донбасу нам доведеться враховувати думку місцевої влади, населення. А шанси на проведення демократичних виборів майже нульові», – пояснює експерт.

На цьому тлі викликала резонанс заява посла Німеччини, який припустив, що вибори на Донбасі можна провести в присутності військ РФ, апелюючи до того, що якщо обидві сторони хочуть прогресу, то потрібно бути готовими до знаходження навіть небезпечних за своєю суттю компромісів.

Своєю чергою, нагадав експерт, Україна різко та критично відреагувала на заяву, попросивши пояснень, але альтернативних планів, як у подальшому впроваджувати «Мінськ», українці не почули ані від Президента, ані від прем'єра, ані від інших політиків.

«Якщо ця гіпотеза втілиться в життя, Україні доведеться так чи інакше йти на поступки, обираючи між «поганим миром» і «війною без кінця», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Метастази миру. Чи варто шукати подвійне дно в знищенні ватажків сепаратистів?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: