Чи сприяють політики роботі НАБУ: огляд обіцянок

Читать на русском
Слово і Діло підготувало огляд обіцянок українських політиків щодо функціонування та роботи Антикорупційного бюро.

10 лютого директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник провів прес-конференцію, на якій представив звіт НАБУ про роботу за останні півроку та загальні цифри. За його словами, детективами Бюро було виявлено 88,9 мільярда гривень збитків на держпідприємствах, завданих корупцією.

Наприклад, дефіцит ухваленого Бюджету на 2017 рік становить 77,5 млрд грн. У зв'язку з такою сумою збитків «Слово і Діло» вирішило перевірити, чи допомагають українські політики роботі Антикорупційного бюро.

Для того, щоб підвищити ефективність роботи НАБУ, необхідно було ухвалити низку законодавчих ініціатив, таких як автономне прослуховування. Цей проект закону досі не розглядався Верховною Радою, хоча на словах і підтримується низкою політичних сил. 3 листопада 2016 року народний депутат України Єгор Соболєв пообіцяв, що «Самопоміч» підтримає надання права автономного прослуховування НАБУ. Його обіцянка поки перебуває в процесі виконання.

Також у процесі перебувають зобов'язання народних депутатів від фракцій «Опозиційного блоку» та «Радикальної партії» Нестора Шуфрича та Олега Ляшка. Обидва політика обіцяли підтримати автономне прослуховування для НАБУ.

Не обійшлося й без обіцянок від нардепів-популістів. 25 вересня 2016 року народний депутат України Сергій Каплін запевнив, що вимагатиме створення спеціальної групи Ради та громадянського суспільства для розслідування результатів роботи НАБУ, вивчення доцільності подальшого фінансування та необхідності зміни керівництва Бюро. Станом на 10 лютого 2017 року Каплін так і не подав ініціативи до парламенту.

Також сприяти роботі НАБУ та інших правоохоронних органів 20 травня 2016 року обіцяв генеральний прокурор Юрій Луценко. Однак не минуло й півроку, як між співробітникам Генпрокуратури та НАБУ відбувся конфлікт, який закінчився незаконним затриманням двох співробітників Бюро із застосуванням проти них фізичного та психологічного впливу.

Хоча й була проведена спільна прес-конференція Луценка та Ситника, на якій вони заявили, що війни між органами немає, результатів розслідувань за даним інцидентом досі не видно, а займається ним інше силове відомство – Служба безпеки України. Особисто генпрокурор 18 серпня 2016 рік обіцяв домогтися результату в розслідуванні конфлікту між ГПУ та НАБУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: