Новий раунд переговорів: яку позицію оберуть США щодо Донбасу?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Поки очевидним є лише те, що Путін і Меркель вийшли на зв'язок, а розраховувати на США немає сенсу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, аналізуючи домовленість президента РФ і канцлера Німеччини про нову зустріч «нормандської четвірки».

«Зараз США, в принципі, поставили мету зменшити свою присутність у різних форматах і договорах. Адміністрація Трампа націлена на економізацію зовнішньої політики та скорочення витрат, яких США зазнають на зовнішньому фронті. Малоймовірно, що вони офіційно захочуть бути частиною «нормандської четвірки». Це протирічитиме риториці Трампа, він на це не піде», – розмірковує Якубін.

Інша річ, що на неофіційному рівні, наголосив політолог, США спробують впливати на Київ у контексті «Мінська».

Більше того, на його думку, розмова Порошенка з Трампом показала, що американський лідер не хоче та не має наміру зустрічатися заради самої зустрічі.

«Трампа цікавить, щоб зустріч була пов'язана з якимось прогресом та досягненнями, тобто Порошенко потрібно буде продемонструвати якийсь результат щодо «Мінська» та врегулювання ситуації. З одного боку, Україна бачила, під чим підписується, з іншого – суперечливі речі можна було б урегулювати за допомогою «дорожньої карти», але ж у нас і в цьому позитивних зрушень немає», – резюмував Якубін.

Нагадаємо, раніше очільник МЗС Павло Клімкін на «нормандській зустрічі» представив українську «дорожню карту» Мінських домовленостей. Після зустрічі він заявив, що переговори були безрезультатними, а сторони не знайшли компромісу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: