Гончаренко та Берлінська стіна: деградація влади вже стає небезпечною для держави

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

В історії є приклади, коли можновладців охоплює параліч, який має різну природу в різних країнах.

Так прокоментував у Facebook інцидент за участю нардепа Олексія Гончаренка політтехнолог Тарас Загородний, передає «Слово і Діло».

«Однією з ознак такого паралічу є нездатність визначати, що важливо, а що – ні. Відповідно, й сформувати реакцію на виклик. Схоже, що цей параліч вже прийшов», – написав він.

При цьому він уточнив, що це фактично напад на територію іншої держави (територія посольства вважається територією Німеччини) з боку депутата з коаліції.

Чи може Гончаренко понести покарання за свій псевдоперфоманс?Чи може народний депутат безкарно хуліганити й займатися псуванням чужого майна, якщо, згідно з Конституцією, його не можна притягнути до відповідальності? Експерт із правових питань Олександр Москалюк стверджує, що це не зовсім так.

«Ми вже отримали публічну реакцію з боку влади Німеччини – нашого системного союзника на цю мить», – підкреслив експерт, наголосивши на тому, що параліч і деградація нашої влади вже стають небезпечними для держави.

Екс-директор департаменту ЄС МЗС України Василь Філіпчук не виключає того, що останні інциденти, в тому числі ситуація з Гончаренком, вдарять по іміджу України.

«Уявляю фантастичну картинку, яку отримали вчора й сьогодні іноземні телеканали. Погром художньої виставки в Києві, істерика та бойкот навколо німецького посла, розмальовування народним депутатом України від президентської фракції фрагмента Берлінської стіни біля німецького посольства. Блискуче, молодці. В Кремлі можуть відкривати шампанське», – написав він у Facebook.

«Замість розумної, виваженої, передбачуваної, цивілізованої європейської країни світу продемонстрували образ країни агресивної, неконструктивної та нераціональної. Подивимося, наскільки це посилить міжнародні позиції України, підтримку режиму санкцій і тиску на агресора», – наголосив дипломат.

8 лютого Олексій Гончаренко на автентичному шматку Берлінської стіни в Києві написав балончиком із червоною фарбою слово «Nein!» («Ні») на знак протесту проти заяви посла Німеччини про проведення виборів на Донбасі в присутності військ РФ.

В МЗС Німеччини назвали поведінку Гончаренка неприйнятною. МЗС України прокоментувало цей вчинок, назвавши його зайвим, а ГПУ порушила кримінальне провадження проти нардепа. Сам Гончаренко заявив, що «розмалював не картину Леонардо да Вінчі, а стіну», й готовий працювати зі слідством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: