Янукович наперед знав, що готується анексія Криму – Мін'юст

Читать на русском
Міністр юстиції Павло Петренко розповів, що активні дії з підготовки окупації Криму Росія розпочала ще в 2013 році, а екс-президент Віктор Янукович знав про це.
Павло ПетренкоФото: УНІАН

Активні дії з підготовки окупації Криму Росія розпочала ще в 2013 році, а екс-президент Віктор Янукович знав про це.

Про це на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Ліга.net».

«Ми чітко встановили й подали у вигляді письмових доказів до ЄСПЛ документи, які свідчать, що активну фазу підготовки до захоплення Криму РФ розпочала ще в 2014 році. Але ми розуміємо, що такий план був і раніше. Нам вдалося отримати докази, що в 2013 році РФ уже розпочала активні дії на території Криму», – розповів він.

«Це підтверджується тим, що РФ несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. На територію України з боку Криму незаконно перекидалися особовий склад і техніка РФ. Це підтверджується й тим, що вони вели активну підривну й розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму, й це зафіксовано документально», – сказав Петренко, підкресливши, що Мін'юсту відомі прізвища посадових осіб РФ, які координували цю спецоперацію.

Петренко зазначив, що в матеріалах позову є документальні докази захоплення в полон і застосування тортур з боку російських силовиків до місцевих жителів Криму в 2014 році.

«Це ще раз підтверджує, що версія РФ про те, що вони «емоційно відреагували на революцію» й «допомогли своїм братам» у Криму, провівши «референдум», – це абсолютна брехня», – сказав міністр.

Генпрокуратура РФ пояснила, чому не хоче затримувати ЯнуковичаГенпрокуратура Росії заявляє, що відмовила Україні в тимчасовому затриманні та взятті під варту Віктора Януковича, вважаючи його переслідування політично мотивованим.

Петренко підкреслив, що колишнє керівництво України не могло не знати про дії щодо підготовки окупації півострова.

«Фактично, вони допомагали тому, щоб у Криму розвивалася підготовка до захоплення в 2013 році. Всі ці докази ми подали до ЄСПЛ», – заявив міністр.

Нагадаємо, ГПУ отримала докази державної зради Януковича, а в грудні 2016 року Україна отримала офіційне повідомлення про статус президента-втікача в Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: