Нацбанк дозволив купувати в п'ять разів більше валюти на міжбанку

Читать на русском
Таке рішення надасть банкам більш широкі можливості для управління своєю валютною позицією.

Нацбанк пом'якшив вимоги з купівлі банками іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку, збільшивши ліміт чистої купівлі в п'ять разів.

Відповідна постанова НБУ №7 від 7 лютого набуває чинності з 9 лютого, передає «Слово і Діло» з посиланням на повідомлення НБУ.

«До сьогодні загальний обсяг купівлі банками іноземних валют і банківських металів за гривню не міг перевищувати обсягу їх продажу більш ніж на 0,1% від розміру регулятивного капіталу банку (в еквіваленті). Тепер розмір чистої купівлі банками валюти може бути більшим – до 0,5% від розміру регулятивного капіталу банку (в еквіваленті)», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що таке рішення надасть банкам більш широкі можливості для управління своєю валютною позицією. Валютний ринок отримає можливість краще досягати рівноваги.

НБУ до кінця року перевірить роботу всіх обмінників в УкраїніНаціональний банк України за півроку провів 362 перевірки пунктів обміну валют небанківських фінансових установ і планує до кінця року охопити перевірками всю територію України.

«Це досить виважений крок, який не матиме негативних наслідків для валютного ринку», – підкреслили в Нацбанку.

Як повідомлялося раніше, протягом трьох років, з 2017-го до 2019-го, Україна має виплатити 14 мільярдів доларів за зовнішніми боргами.

Нагадаємо, що Україна повертатиме кредит МВФ протягом 3-5 років із дуже низькими відсотковими ставками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: