За три роки Україна має виплатити 14 мільярдів доларів боргу

Читать на русском
Протягом трьох років Україна має сплатити 14 мільярдів доларів за зовнішніми боргами. Про це розповів генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала.
Томаш Фіала

Протягом трьох років, із 2017-го до 2019-го, Україна має сплатити 14 мільярдів доларів за зовнішніми боргами.

Про це в інтерв’ю «Економічній правді» розповів генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала, повідомляє «Слово і Діло».

«Реформи дуже не хочеться робити, але їх потрібно робити. Так, якщо подивитися на графік погашення зовнішнього боргу, то завдяки реструктуризації приватного держборгу 2016 рік був найлегшим. З кожним наступним роком витрати на погашення боргу будуть зростати. Рік виборів, 2019-й – піковий у цьому плані», – каже Фіала.

За його словами, протягом трьох років Нацбанк, Мінфін, держбанки та «Укрзалізниця» мають виплатити 14 мільярдів доларів за зовнішніми боргами з урахуванням відсотків.

«У золотовалютних резервах у нас зараз 15,5 мільярдів доларів. Із них чистий резерв – 4 мільярди доларів, решта – це гроші МВФ», – нагадав Фіала.

Він наголосив, що минулого року державний борг зріс до 72 мільярдів доларів через націоналізацію «ПриватБанку».

«Так, близько 46 мільярдів доларів становитиме зовнішній борг, ще близько 4 мільярдів – внутрішній валютний борг. Ще 22 мільярди доларів в еквіваленті гривневого боргу – це в основному ОВДП, включаючи ті 107 мільярдів гривень, які були випущені для капіталізації «ПриватБанку», – пояснює експерт.

Нагадаємо, раніше член ради НБУ Василь Фурман повідомляв, що Україна повертатиме кредит МВФ упродовж 3-5 років із дуже низькими відсотковими ставками. Також раніше повідомлялося, що МВФ уже скоро може ухвалити рішення про транш Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: