Експерт: Україні час припинити ставити на чільне місце отримання зброї зі США

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Озброєння України – дуже проблемне питання, й навряд чи сьогодні знайдуть відповідь на нього. Обама за всю каденцію не ухвалив рішення й навряд чи радикальні рішення будуть ухвалені Трампом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи ймовірність надання американського озброєння Україні.

«Ініціативи постійно озвучуються, в тому числі республіканцями, але нам уже час припинити ставити на чільне місце отримання зброї зі США. По-перше, Україні час орієнтуватися на власні ресурси та резерви, розвиваючи відносини з НАТО та з країнами-членами Альянсу на двосторонньому рівні», – вважає Пашков.

По-друге, продовжив експерт, Україні слід долучитися до системи протистояння гібридним загрозам, які сьогодні розвиває НАТО спільно з ЄС.

«Акцент на центри, створені в Латвії та Фінляндії», – уточнив він.

Види летальної зброї в зоні проведення АТОЛетальна зброя ділиться на два види – зброя ближнього бою (холодна вогнепальна зброя та військова техніка) та зброя масового ураження.

Крім того, на його думку, максимально потрібно долучатися до системи кібербезпеки та військових навчань у рамках НАТО.

«Для нас сенс має полягати в розвитку двостороннього співробітництва у військово-технічній сфері з країнами НАТО. З урахуванням викликів і загроз, які виникають у світі, необхідно трансформувати програми співпраці з НАТО. Більше приділяти уваги цій проблемі, а не американській зброї», – переконаний Михайло Пашков.

В експертному колі є відносна єдність позицій з цього питання, яка зводиться до того, що Україні потрібно показати себе активним суб'єктом переговорів і припинити бути стороною конфлікту, яка постійно просить про допомогу.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко має намір провести референдум щодо членства України в НАТО.

Чи варто розраховувати на підтримку Альянсу, «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Курс на НАТО. Чи може Україна розраховувати на новий статус в Альянсі?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: