Озброєння України: від чого залежатиме рішення Трампа? Оцінка експерта

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Скоріш за все, рішення Трампа залежатиме від того, наскільки Україна покаже себе суб'єктом у цих відносинах, а не просто стороною, яка лише просить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи заяву секретаря РНБО Олександра Турчинова про те, що Україна має шанс отримати летальну зброю від нової адміністрації Трампа.

«Якщо Україна покаже себе суб'єктом відносин у зв'язці РФ-Україна-США, то, скоріш за все, буде простіше вмовити Трампа підписати дозвіл на надання зброї. Якщо Україна й надалі позиціонуватиме себе як об'єкт переговорів, то Трампу буде простіше взагалі віддати це питання на відкуп Росії, приблизно так, як зараз вирішується питання щодо Сирії», – аналізує політолог.

Багато залежить від нас. Україною має продемонструвати, чи можемо ми бути активною стороною конфлікту, а не такою, що постійно просить про допомогу.

Експерт підкреслив, що інтереси США в Східній Європі зараз такі, що їм достатньо буде будь-якого суб'єкта, який вирішуватиме нагальні питання. Суб'єктом у нашому регіоні виступає лише РФ.

«Якщо Україна не змінить своє позиціонування, тоді доведеться просто домовлятися з РФ на якихось середніх умовах. Середні умови для РФ цілком прийнятні. Для них головне – закрити питання Криму. Донбас їм давно не потрібен, хіба що суто як розмінна монета в переговорах», – пояснив Андрій Горбенко.

Як відомо, раніше в Міноборони України повідомляли, що за два роки війни саме США стали лідером із постачання озброєння в Україну. За даними відомства, загальна вартість обладнання, яке ЗСУ отримали зі США, перевищує $117,5 млн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: