Курс на НАТО: чи може Україна розраховувати на новий статус в Альянсі?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Після штурму Авдіївки світове співтовариство в звичному стилі висловило «серйозне занепокоєння» ситуацією. Очевидним є факт: ескалація в Авдіївці – лише ланка ланцюжка стратегічних задумів РФ щодо вирішення «українського питання» на свою користь. На цьому тлі інтеграція України до НАТО зовсім не вписується в плани Кремля.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Україна-НАТО. Нове партнерство без майбутнього?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Україна на початку 2017 року встигла довести, що нікуди зі шляху інтеграції в структури НАТО звертати не збирається. Затверджений план проведення багатонаціональних навчань на 2017 рік. НАТО для нас питання не грошей, а безпеки», – нагадав експерт.

Поки, на його думку, НАТО всіляко демонструє свою силу, не перетинаючи дозволених меж. Йдеться про навчання та посилення баз військового блоку в Польщі, Латвії, Литві, Румунії, Болгарії та Угорщині. А в лютому стартують масштабні навчання країн НАТО «Морський щит-2017» у Чорному морі.

З одного боку, всі військові зусилля НАТО спрямовані на боротьбу з російською агресією. З іншого – остання атака в Авдіївці, десятки загиблих солдат, але за фактом реальної військової допомоги Україні чекати немає звідки.

Крім того, розповідає експерт, зараз невідомо, як на функціювання НАТО вплине фактор Трампа, оскільки новий американський лідер має намір реформувати Альянс.

«Такі ініціативи Трампа грають на користь РФ, адже там наполягають, що НАТО було створене як противага військовій машині СРСР, а після його розпаду потреба в такому Альянсі давно відсутня», – уточнив Радчук.

Щодо Україні, за словами експерта, позиція НАТО неоднозначна.

«З одного боку, є факт засудження анексії Криму, війни на Донбасі та злочинів РФ, співпраця із ЗСУ, перехід на стандарти НАТО. З іншого – генсек НАТО обережний щодо РФ, особливо після розмови з Білим домом. Позиція як США, так і НАТО – діалог з РФ буде, але з позиції сили», – пояснює політичний експерт.

Україна в НАТО: що обіцяли політики«Слово і Діло» вирішило зробити огляд зобов'язань українських політиків, які обіцяли членство в НАТО або пов'язані з Альянсом речі.

«Позиція сили», на його думку, – це скоріше посилення власної безпеки.

«Тоді як на неофіційному рівні в НАТО в найближчій перспективі не бачать Україну серед своїх постійних членів», – підкреслив політолог.

Як би не було, констатував він, але в ЄС немає альтернативи НАТО, а країни, які найбільше відчувають загрозу з боку РФ, уже зміцнюють свою обороноздатність – Польща, Литва, Латвія та Естонія.

«Це ще раз змушує задуматися над тим, що загрози нападу РФ на сусідні країни з будь-якого приводу є більш ніж реальними», – вважає експерт.

Резюмуючи, політолог зазначив, що якщо зміни у функціонуванні воєнного блоку й відбудуться, то підставою для них буде об'єднання регіональних зусиль із протидії агресору та потреби в реальній безпеці.

«Саме така стратегія Альянсу потрібна Україні, яка вже стала жертвою агресії Кремля», – підсумував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Україна-НАТО. Нове партнерство без майбутнього?».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: