Україна збільшила експорт їжі до Євросоюзу

Читать на русском
Головними продуктами українського експорту до країн ЄС минулого року стали зернові, соняшникова олія, насіння олійних, плоди та горіхи, мед, м'ясо, кондитерські вироби й соки.

Експорт аграрних і харчових продуктів з України до країн Євросоюзу за минулий рік склав $4,2 млрд й порівняно з 2015 роком зріс на 1,6%.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики і продовольства.

«Сьогодні ми бачимо зростання українського аграрного експорту за рахунок збільшення поставок таких товарних груп, як олія соняшникова – на 505 мільйонів доларів, насіння соняшнику – на 36,1 мільйона доларів, цукор – на 16,5 мільйонів доларів», – заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

За 2016 рік спостерігалося значне зростання експорту «нішевих» свіжих або перероблених продуктів. Експорт консервованих томатів зріс удвічі, свіжих і охолоджених овочів – учетверо, огірків – у 2,7 раза, свіжих плодів – у 2,5 рази, маргаринової продукції – в дев'ять разів.

На її думку, диверсифікація товарної структури експорту є позитивним аспектом.

Український ліс масово вивозять за кордон, незважаючи на мораторій – Климпуш-ЦинцадзеМораторій на експорт з України лісу-кругляка є єдиною перешкодою отримання другого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу, в той час як контрабанда нівелює дію чинного мораторію.

Заступник міністра зазначила, що в 2016 році країни Європи посіли друге місце серед регіонів-імпортерів української аграрної та харчової продукції з часткою 27,5%, поступившись лише країнам Азії (45,9%). Загалом у товарообігу сільськогосподарської продукції частка ЄС минулого року склала 31,5%. До топ-5 країн-імпортерів української продукції з ЄС увійшли Іспанія, Польща, Нідерланди, Італія та Німеччина.

Нагадаємо, що українські підприємства виробили 991 тис. тонн м'яса птиці за підсумками 2016 року, що на 12% більше, ніж у 2015 році. В абсолютних показниках зростання виробництва склало 106 тис. тонн.

У 2016 році Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів розширила доступ української продукції на ринки Китаю, Йорданії, Сербії, Єгипту, Японії, Канади, Сінгапуру, Кореї, В'єтнаму, Малайзії, Індії, США та країн ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: