Україна розширила географію експорту агропродукції – Мінагропрод

Читать на русском
Станом на 1 січня 2017 року право експорту на ринки Європейського Союзу мають 277 українських підприємств, з них 97 – підприємства, що виробляють харчову продукцію.

Протягом 2016 року Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів розширила доступ української продукції на ринки Китаю, Йорданії, Сербії, Єгипту, Японії, Канади, Сінгапуру, Кореї, В'єтнаму, Малайзії, Індії, США та країн ЄС.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, інформує «Слово і Діло».

У Мінагрополітики уточнюють, що станом на 1 січня 2017 року право експорту на ринки Європейського Союзу мають 277 українських підприємств, з них 97 – підприємства, що виробляють харчову продукцію, решта – продукцію нетваринного походження. Зараз ведуться роботи з розширення переліку експортерів харчових продуктів і кормів до ЄС.

Станом на грудень 2016 року перелік товарних позицій для експорту в Індонезію збільшений до 16 типів. Українські товаровиробники вже можуть поставляти в цю країну пшеницю, яблука, цибулю, часник, черешню, картоплю, моркву, кукурудзу, кукурудзяне борошно, ячмінь, овес, жито, житнє борошно, сорго, сою та горох.

Щодо експорту в Китай здійснені заходи щодо розширення переліку експорту молочних продуктів, подані заявки на відкриття ринку для м'яса птиці та яловичини. Наразі КНР розглядає матеріали для проведення аналізу фітосанітарного ризику ріпаку, пшениці, сорго, соєвого шроту, бурякового жому. В 2016 році були направлені матеріали щодо черешні, яблук і лохини.

У Йорданії на фінальній стадії перебуває узгодження ветеринарного сертифіката на експорт охолодженого/замороженого м'яса яловичини.

Сербія погодила форму ветеринарного сертифіката на експорт м'яса птиці з України, а Єгипет – форму ветеринарного сертифіката для експорту охолодженої/замороженої безкісткової яловичини.

В Україні зросли обсяги виробництва сільгосппродукції – ДержстатЗростання виробництва сільськогосподарської продукції в Україні в січні-жовтні 2016 року склало 2,8% порівняно з аналогічним періодом 2015 року.

Таким країнам, як Японія, Канада, Сінгапур, Корея, США, надана інформація про чинну систему держконтролю для відкриття ринку для м'яса птиці.

До В'єтнаму, Малайзії, Індонезії та Індії були спрямовані аналітичні інформаційні матеріали для проведення аналізу фітосанітарного ризику яблук і лохини.

Як повідомлялося раніше, виробники з України продали за кордон 224 тис. тонн м'яса птиці за підсумками 11 місяців, що перевищує показник за весь 2015 рік на 68%.

Нагадаємо, що в 2017 році в Україні передбачено 4 млрд грн на дотацію з Держбюджету виробникам агропродукції. Так Кабмін шукає варіанти для стримування зростання цін на продукти харчування після експерименту з вільним регулюванням на соціальні продукти харчування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: