Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень Авдіївки

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головною новиною тижня стало різка ескалаіія боїв на Донбасі. В першу чергу – в районі Авдіївки, 20-тисячного міста на північній околиці Донецька. Російсько-терористичні війська майже спровокували в ньому гуманітарну катастрофу. На щастя, цього не сталося.

Знову війна

Сильні обстріли населених пунктів на лінії розмежування почалися ще наприкінці минулого тижня. З усіх міст найбільш постраждала Авдіївка. Проблема в її специфіці: місто харчується теплом від місцевого коксохімічного заводу. Обстріл терористів його знеструмив. Більш того, попри всі спроби встановити режим тиші за допомогою СЦКК (Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню) і ОБСЄ, бандити не підпускають ремонтників до перебитого ЛЕП. Пікантність ситуації в тому, що та ж поломка залишила без води частину Донецька, але коли терористів цікавили такі дрібниці?

Терористи обстріляли пункт видачі гуманітарки в АвдіївціПроросійські терористи прицільно обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги в Авдіївці.

На щастя, в Авдіївці сталося маленьке диво: керівництво комбінату, місцева влада і армія в особі 72-ої бригади зуміли налагодити життя міста, попри всі обстріли та відключення. Ми присвятили цьому окрему статтю. Збройні сили України відмінно припиняють будь-які спроби терористів прорватися на контрольовану нею територію. На жаль, не обходиться без жертв. На момент написання статті на лінії розмежування загинуло близько двох десятків українських солдатів і офіцерів. Відомо про втрати і серед цивільних, але їхнє число поки уточнюється.

Терористам, втім, гірше: втрати у них, як і буває при спробах прорвати укріплену оборону, в рази більше. На жаль, симетрична відповідь з боку ЗСУ ускладнюється тим, що бандити вже неприховано ведуть вогонь із житлових кварталів міст. Утім, іноді і там трапляється непередбачене. Так, 2 лютого в донецькому мікрорайоні Мотель прогримів величезний вибух. Перелякані терористи верещали про «застосування укропами Точки-У», згодом – про атаку «Ураганами». Проблема в тому, що від «Точки» завжди залишаються деталі корпуса, а «Ураган» ніколи не дає вибуху такої потужності. Найбільш реальна версія – детонація вантажівки з боєприпасами біля одного з місцевих «Воєнторг».

З інших населених пунктів на лінії розмежування найбільш серйозний удар припав, мабуть, по Сартані, селищу на сході від Маріуполя. В ніч із 1 на 2 лютого вона піддалася обстрілу з «Градів».

З радіоперехоплень, які почастішали останнім часом, стала відома тактика російсько-терористичних гібридних військ. У піхотних і танкових атаках вони зневірилися. Росіяни не вважають місцевих «надійним матеріалом». Тому основний акцент роблять на масовані артилерійські обстріли по всій лінії розмежування, абсолютно не шкодуючи боєприпасів. Не дивно – при відкритому каналі поставки.

Тим часом продовжують гинути «великі шишки» терористів. У неділю під Авдіївкою при спробі атакувати позиції ЗСУ був убитий один із ватажків банди «Восток» – Іван Балакай, відомий під кличкою Грек. А до кінця тижня вибухом керованого фугасу у власному авто був знищений один із найбільш впливових терористів окупованої Луганщини – «начальник управління Народної міліції» Олег Анащенко. Де-факто він був у бандитів чимось на зразок міністра оборони: був головним із забезпечення діяльності їхніх місцевих терористів. Безпосереднє управління, нагадаємо, здійснюють росіяни.

Обстріл із вишки

1 лютого літак Міністерства оборони України, який пролітав над захопленої росіянами вишкою над Одеським газовим родовищем у Чорному морі, був обстріляний зі стрілецької зброї. Виявили це вже по прильоту – в фюзеляжі виявилися дірки від куль.

РФ обстріляла український літак над Чорним морем – ПолторакУ Міністерстві оборони України повідомили про обстріл російськими військовими українського транспортника над Чорним морем.

Для повного розуміння нахабства окупантів: Одеське газове родовище навіть не входить до морської економічної зони, що оточує Крим – воно в зоні Одеси. Тобто навіть за законами Російської Федерації воно просто захоплено під шумок. Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос пообіцяв подати до Міжнародного кримінального суду за фактом обстрілу. Росіяни спочатку заперечували факт обстрілу, а пізніше заявили, що, мовляв, літак провокаційно ходив на гранично низькій висоті над «російськими буровими вишками Таврида і Крим-1». Для завершення образу остаточної абсурдності того, що відбувається Міноборони РФ вручило українському військовому аташе в Москві ноту про «провокаційні дії».

Привіт, зброя

Минулими вихідними міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відповів на звинувачення в активній роздачі нагородної зброї, написавши на своїй сторінці в Facebook розгорнутий пост. Короткий переказ: нагороджував строго в рамках своїх повноважень, пріоритет віддавав героям Майдану і АТО, а також тим, кому воно практично дуже потрібно – наприклад, членам місій РНБОУ, які їздять до зони бойових дій, і волонтерам.

Відповідь приймається. Але лише частково. З нього не зрозуміло, чому окремі діячі отримували зброю по кілька разів і навіщо Арсенію Яценюку кулемет «Максим». На завершення міністр виклав свої погляди з приводу можливого володіння вогнепальною зброєю звичайними громадянами. На його думку, автоматичне повинно бути безумовно заборонено, а от пістолети – можливо, окремим категоріям. Наприклад, військовим із певною вислугою років. Спірне рішення. Зате, по крайній мірі, міністр погодився із твердженням, що поширення зброї в країні давно пора відрегулювати законом, а не внутрішніми документами МВС.

НАБУ і поліцейські Outlander-и

НАБУ перевірить закупівлю службових автомобілів Mitsubishi для НацполіціїАнтикорупційне бюро перевірить Нацполіцію на предмет зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, при закупівлі Mitsubishi.

До речі, про Авакова, 2 лютого Національне антикорупційне бюро з подачі українського відділення Transparency International початок розслідування придбання гібридних позашляховиків Mitsubishi Outlander PHEV для потреб Нацполіції. У Бюро є підозри, що вони були закуплені за завищеною ціною. Своєю чергою, міністр внутрішніх справ заявляє, що, навпаки, в результаті постачальник ще й знижку зробив, за рахунок чого можна буде закупити більше авто. Чекаємо на результати битви відомств.

Як Курченко нафту відмивав

Того ж 2 лютого прокуратура Одеської області в рамках розслідування «справи Курченка» підтвердила, що Одеський нафтопереробний завод використовувався для ухилення від податків в особливо великих розмірах. З 2012 по 2014 роки на ОНПЗ було поставлено для переробки 800 тис. тонн нафтопродуктів – формально для реекспорту. Насправді ж нафтопродукти ніколи не покидали Україну. В цілому державі було завдано збитків в сумі 1,2 млрд грн. Розслідування триває. У прокуратурі сподіваються, що збитки державі вдасться відшкодувати за рахунок конфіскації майна опального олігарха.

Блокада шляхів

Жебрівський провів переговори з учасниками блокади ДонбасуКерівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський провів переговори з учасниками блокади Донбасу.

Весь тиждень тривала епопея з блокуванням окремими депутатами залізничного сполучення з окупованими територіями Донеччини та Луганщини. У понеділок, 30 січня, неподалік від місця блокади в Луганській області рейки виявилися просто розрізані. Свою участь у процесі перерізання «блокадників» не визнали, але всіляко його схвалили. До середини тижня блокада була розширена і на одну гілку в Донецькій області.

Це вже почало всерйоз не подобатися поліції Донецької області, яка порушила кримінальне провадження за фактом блокування комунікацій. Ще менше це подобається енергетикам і місцевій владі: вугілля, що йде з українських підприємств, чиї потужності де-факто знаходяться на окупованій території, використовується місцевими ТЕС. Слов'янська ТЕС вже перейшла на аварійний режим роботи, Луганська поки під питанням. Найближчим часом із блокадниками збирається поспілкуватися глава ДонОДА Павло Жебрівський – може, і вдасться про щось домовитися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: