Безвізовий режим і Україна: ЄС не потрібен «бідний родич» і потенційний нахлібник

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Нічого критичного для України не відбулося, просто від самого початку потрібно було ставитися до питання безвізового режиму скептично.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородний, аналізуючи рішення Європарламенту надати безвізовий режим Грузії та Косово.

«Грузія і Косово отримали безвіз раніше за нас, тому що якщо поглянути на Україну очима європейців, то вони бачать країну, в якій відбувається війна, не контролюються території, обіг зброї, корупція. Такого сусіда ніхто не хоче, як би ми не кричали, що ми європейці», – констатував експерт.

За його словами, складно сказати, чи стане 2017-й роком лібералізації взагалі, з огляду на вибори у Франції та Німеччині.

«Час зрозуміти, що багато залежить від нас. Щойно люди стануть жити краще, порядок змінять і для нас. У 2013 році економіка в країні хоча б просто була. Багато країн саме в той період самі скасували візові вимоги, видавали мультивізи», – розповів він.

Безвізовий режим з ЄС – чиста прагматика. Їм цікаві люди, готові приїжджати до ЄС, купувати товари, користуватися європейськими послугами. Навіщо їм «бідний родич», який невідомо чим займається? Та ще й незрозуміло, що відбувається в його країні.

«Це потенційні нахлібники та претенденти на робочі місця. Навіщо їм це потрібно?», – додав політтехнолог.

При цьому європейська бюрократія застосовує різні методи, щоб уникнути цього питання. Тим більше, в Європі дуже багато лобістів РФ, які намагаються це питання «заговорити» й відтягнути.

Безвізовий режим: ретроспектива обіцянок українських політиківОбіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Одним із перших посадовців, що пообіцяли ініціювати безвізовий режим з ЄС, був тодішній віце-прем'єр-міністр із питань Євро-2012 Борис Колесніков.

Загалом, на його переконання, безвізовий режим – абсолютно не критичне питання для нас, тому що для більшої частини населення це не матиме жодного значення.

«Грошей на подорожі як не було, так і не додасться з «безвізом». Хто має можливість, той їздить та отримує мультивізи», – зазначив політтехнолог.

Більше того, пояснив Загородний, безвізовим його називаємо лише ми. Цілком можливо, що він буде схожим на той самий візовий режим, який ми маємо.

«Невідомо ще, який порядок перетину кордону придумають. Чи будуть брати гроші за перетин кордону? Дуже багато запитань зараз навколо цього. Навіть якщо нададуть якийсь безвізовий режим, то він буде із сюрпризами», – проаналізував ситуацію Тарас Загородний.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє безвізовий режим з ЄС до кінця першого року повноважень ПрезидентаСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що доб'ється протягом першого року своїх повноважень встановлення безвізового режиму з Євросоюзом.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що обіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Підбірку найцікавіших обіцянок можна подивитися в матеріалі «Безвізовий режим. Ретроспектива обіцянок українських політиків».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: