Експерт про загрозу техногенної катастрофи в Авдіївці: РФ зондує межі терпіння світу

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

У цій зоні практично весь час проходили запеклі бої, але зараз ситуація виглядає таким чином: техногенну катастрофу може спричинити лише артилерійський удар з боку бандформувань чи російської армії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи заяву про небезпеку виникнення техногенної катастрофи через ситуацію на Авдіївському коксохімічному заводі.

«Бойовики не припиняють обстріли, але поки невідворотних ушкоджень коксохіму не завдано. Це тактика, щоб максимально наблизити техногенну катастрофу, але з тим, щоб традиційно звинуватити «хунту», – констатував Гончар.

«Техногенна катастрофа – це наслідок дій непередбачуваного характеру. В цій ситуації мають місце дії умисного характеру, які можуть призвести до катастрофічних наслідків, але на сьогодні це поки виглядає перебільшено», – пояснив експерт.

За його словами, якщо режим тиші встановлять, то повернути електропостачання можна. Теплопостачання ще не доведено до нульового стану, зберігається газове постачання.

Ситуація в Авдіївці досягла критичніої межі, але ще все-таки не в закритичному режимі. Однак існує ризик, що все може змінитися за декілька годин.

«Росія зондує межі терпіння, реакції світу в нових умовах. Кремль збагнув, що протягом трьох днів немає жодної реакції з боку ЄС, НАТО. Лише сьогодні в притаманній європейцям манері заспокоєння відреагували США, закликавши сторони припинити вогонь», – підкреслив спеціаліст.

На його переконання, Росія напливом пропагандистської кампанії намагається сказати, що це ЗСУ все ініціювали, а РФ взагалі до цього не причетна.

Бої в Авдіївці: в разі наступу у відповідь Україна ризикує залишитися сам на сам із РосієюПолітолог оцінив атаку в зоні АТО та розповів, чому заморожування ситуації зараз є найімовірнішим та найбільш оптимальним варіантом для України.

«Якщо вони відчують, що така точка зору знаходить відгук, то можуть вдатися до дій екстремального характеру», – проаналізував ситуацію Михайло Гончар.

Як заявили в штабі АТО, станом на ранок в Авдіївці тривають обстріли.

Голова Донецької ВЦА Павло Жебрівський запевнив, що готується план евакуації населення, відпрацьовані алгоритми як приватних, так і комунальних санаторіїв, проте самі мешканці не бажають залишати свої домівки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: