Експерт: торгова блокада Донбасу – це енергетичний шантаж «партії війни»

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

В торговій блокаді Донбасу зацікавлені багато сторін, але це радше комерційне питання, ніж політичне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи торгову блокаду Донбасу.

«Те, що свого часу торгову блокаду анонсував секретар РНБО Олександр Турчинов, багато про що говорить», – підкреслив експерт.

На його переконання, блокування руху товарів пов'язане з активізацією «партії війни».

«Це активізація «партії війни», яка просто хоче захопити контроль, у тому числі над потоками, які існують між Україною та непідконтрольними територіями», – вважає політолог.

Крім того, за його словами, торгова блокада – це спосіб поставити Україну на межу та енергетичний шантаж.

Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого ДонбасуВтрата центрального Донбасу призвела до дефіциту в Україні вугілля антрацитної групи, марок «А» і «Т». Це актуалізувало в суспільстві питання диверсифікації поставок і загального підвищення ефективності енергетичної галузі країни.

«Україна на сьогодні залежна від антрациту, який видобувається в Луганській та Донецькій областях. Відповідно, зараз ми не можемо собі дозволити знайти інші джерела навіть для обігріву, крім закупівель на Донбасі. Про це вже говорилося неодноразово високопосадовцями. Реалії залишаються реаліями», – пояснив експерт.

«Тим більше, учасники торгової блокади поки не дали відповіді на питання, де взяти 9 мільйонів тонн вугілля, щоб пережити цю зиму», – резюмував Кость Бондаренко.

Нагадаємо, в уряді заявили, що відмовлятися від вугілля з окупованого Донбасу Україна не буде.

Що обіцяли політики раніше та як влада намагалася вирішити проблему дефіциту вугілля через втрату центрального Донбасу, «Слово і Діло» описало в матеріалі «Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого Донбасу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: